Mikkelsen z napako zapravil zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 15. februarja 2015 .

Samo 9.6 sekunde je ločilo prve tri dirkače pred finalnim dnem na dirki po Švedski. Na prvem mestu je zadnje tri hitrostne preizkušnje začel Thierry Neuville v njegovem avtomobilu Hyundaju i20 WRC, sledila pa sta mu dirkača Volkswagen Pola R WRC. Norvežan Andreas Mikkelsen z zaostankom samo 1.5 sekunde ter aktualni svetovni prvak Sebastien Ogier z zaostankom 9.6 sekunde.

Prvo jutranjo hitrostno preizkušnjo je dobil Ogier z majhno prednostjo 1.3 sekunde pred svojim moštvenim kolegom Andreasom Mikkelsenom. Neuville je preizkušnjo končal kot tretji z zaostankom 6.6 sekunde, kar ga je potisnilo na drugo mesto v skupnem seštevku. Tako je prve tri dirkače pred nadaljevanjem ločilo le še 6.8 sekunde.

Drugo preizkušnjo finalnega dne je dobil Finec Jari-Matti Latvala pred moštvenima kolegoma Ogierjem na drugem ter Mikkelsenom na tretjem mestu. Četrto mesto je zasedel Thierry Neuville. Mikkelsen je odšel na zadnji servisni postanek s prednostjo treh sekund pred Ogierjem in 4.6 sekunde pred Neuvillom.

Enaindvajseta hitrostna preizkušnja, je štela tudi za power stage kar prvim trem uvrščenim prinaša še dodatne točke. Prvi od vodilne trojice je preizkušnjo prevozil Belgijec in postavil čas 8:10.4.  Francoz Ogier je čas tekmeca zboljšal še za 4.8 sekunde in čakal kaj bo na progi storil Mikkelsen.

Vodilni Norvežan je zadel snežno bankino, potegnilo ga je v mehak sneg in izgubil je nekje 40 sekund, kar ga je stalo zmage in ga potisnilo na tretje mesto z zaostankom 39.8 sekunde za zmagovalcem Sebastienom Ogierjem.

“Drugo mesto in takšne predstave so spodbudne za vsakogar v Hyundai Motorsportu, čeprav se moramo zavedati, da je pred nami še veliko dela” je dejal vodja ekipe Michel Nandan, ki je bil navdušen nad predstavo Thierrya Neuvilla.

Za vodilno trojico je na četrtem mestu pristal M-Sportov voznik Ott Tanak. Novinec pri Hyundaiu Hayden Paddon si je na njegovem prvencu v ekipi priboril peto mesto.

Rezultati relija po Švedski

1. Sebastien Ogier 2:55:30.5s

2. Thierry Neuville + 6.4

3. Andreas Mikkelsen + 39.8

4. Ott Tanak +2:26.0

5. Hayden Paddon +3:31.5

6. Elfyn Evans +3:53.0

7. Kris Meeke +4:05.8

8. Martin Prokop +4:26.0

9. Yuriy Protasov +5:32.2

10. Mads Ostberg +6:50.9

Foto: Volkswagen Motorsport

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish