Mick Schumacher po debiju v F1: Nisem vozil na polno

Avtor prispevka: , objavljeno 12. decembra 2020 .

Končno je napočil čas. Potem ko bi moral Mick Schumacher že na VN Eifla nastopiti na prvem prostem treningu, ki pa je bil odpovedan zaradi slabega vremena, je tukaj v Abu Dabiju vendarle slavil svojo uradno premiero v Formuli 1.

Na finalu letošnje sezone je Mick nastopil na prvem treningu kar za svojo bodočo ekipo Haas, kjer je zamenjal Kevina Magnussena. Odpeljal je 23 krogov, najhitrejšega v času 1:41.235 minute. S tem je končal na 18. mestu, skoraj tri sekunde hitreje od kolega Pietra Fittipaldija. “Imela sva različna programa, zaradi tega tako velika razlika,” je priznal Schumacher, ki ni imel ravno dobrega začetka treninga. Po izhodu iz boksov se je še v istem krogu vrnil nazaj. “V rokavicah imamo senzor, ki se je osamosvojil. Nisem ga želel med vožnjo vreči v kokpit, zato sem ga predal v boksih. To je nekoliko vplivalo na čas, saj so gume imele krog več.

Mick Schumacher je dočakal svoj veliki dan, premierni nastop v okviru Formule 1 na finalu sezone v Abu Dabiju, kjer je odpeljal prvi prosti trening za svoje bodoče moštvo Haas.

Do Nicholasa Latifija v Williamsu sta mu manjkali dve desetinki. Od osebnega limita pa je bil Mick še nekoliko oddaljen. “Tega ne moreš najti v poldrugi uri. Tukaj gre za to, da se dirkalnik varno pripelje nazaj. To nima smisla. Boj smiselno je voziti 99 odstotkov kot pa 101 odstotek.” To pa ne pomeni, da je dirkalnik Haasa ves čas vozil v varčnem modusu. “Včasih moraš tudi preko limita, da vidiš, kje ta sploh je. V prvem zavoju sem imel majhen trenutek, ko sem pritiskal na mehki zmesi gum. Prednje gume niso bile več tako dobre, zadnje še in poskušal sem, da v zavoj pripelje za deset km/h višjo hitrostjo. Potem pa sem poskušal še malo spremeniti stil vožnje.

Mladi Nemec si je za začetek zadal, da se čim več nauči o ekipi, jo dobro spozna, več časa z dirkalnikom pa bo imel že v torek, na testu mladih dirkačev, kjer bo prav tako sedel v Haasu.

Poleg svojega prvega nastopa na dirkaškem koncu tedna Formule 1, je Schumacher prvič vozil tudi za svoje bodoče moštvo. “Lepo je vedeti, da bom tudi naslednje leto vozil tukaj.” Nervoze ali težave s privajanjem ni imel. “Dobro sem spal, ni bilo polne lune,” se pošali Mick. “In volan sem že poznal.” V torek bo ponovno sedel v Haasu, na testu mladih dirkačev. “Do takrat bom spremljal ekipo in bom sodeloval na sestankih, da jo bolje spoznam. Do torkovega testa pa zame velja, da stiskam pesti za oba naša fanta.Schumacher še ni vozil s svojo izbrano številko 47 za sezono 2021. Na prvem treningu je imel številko 50, ki jo je Haas rezerviral za rezervne dirkače.         

Članek je na voljo tudi na vmax.si

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish