Michelin stopil na pot proti vrnitvi v F1

Avtor prispevka: , objavljeno 16. junija 2015 .

Francoski proizvajalec gum Michelin se je prijavil na natečaj za novega gumarja formule ena od sezone 2017 naprej.

FIA je nedavno pričela z zbiranjem ponudb za novega opremljevalca gum v formuli ena in medtem ko so pri Pirelliju že napovedali, da želijo še naprej izdelovati gume za najvišji razred avtomobilizma, se je na natečaj danes, dan pred iztekom roka za prijave, prijavil tudi Michelin. “Da, prijavili smo se,” je potrdil Michelinov športni direktor Pascal Couasnon. “Razlog za to je, da smo izmenjavali zamisli, razpravljali o formuli ena ter tem, kako razočarani smo, kje se ta šport nahaja s stališča gum. Če hočeš biti kredibilen in konstanten, se preprosto ne moreš pritoževati in iskati izgovorov, če nisi zmožen podati rešitev,” je dejal Couasnon pri čemer je ciljal na številna pojasnila, ki jih Pirelli ob kritikah gum podaja v medije.

“Smiselno je bilo, da smo svoje zamisli, kako izboljšati šport oziroma ga dvigniti na višjo raven, predstavili mednarodni avtomobilistični zvezi FIA, potem pa bomo videli, če so jim naše zamisli zanimive. Vsaj nihče ne bo mogel reči, da le govorimo, nič pa ne storimo glede tega,” je dodal in potrdil, da je del Michelinovega predloga vrnitev na 18-plačne in vzdržljivejše gume, kakršne dobavlja Formuli E.

“S svojimi predlogi želimo spremeniti položaj v tem športu. Menimo, da gume v formuli ena niso to, kar bi morale biti. Da z gumo ravnaš kot s predmetom, ki ga po nekaj krogih zavržeš, ni nekaj, kar bi bilo dobro za gumarsko industrijo. Mi pravimo, da obstaja način, kako popestriti šov, kot smo videli na vzdržljivostni dirki v Le Mansu, kjer tehnološko napredne gume zdržijo dolgo in dolgo nudijo dober oprijem.”

Michelin s tem morda predlaga celo vrnitev sistema enega kompleta gum za celotno dirko, kakršnega smo videli v sezoni 2005, kar pa po mnenju Barnija Ecclestona ni dobro za formulo 1. “Micehlin bi verjetno rad izdelal kot kamen trde gume, ki bi jih na dirkalnik nadeli januarja, sneli pa decembra, saj na svoj račun ne želijo slišati kritik.

“Razumem zakaj ljudje trdijo, da je Pirelli svoje delo opravil dobro, toda od ekip in dirkačev slišim, da se s to oceno ne strinjajo vsi,” je pojasnil Couasnon. “Če bi radi videli več postankov, obstaja način, kako jih doseči, tudi z gumami, ki se ne obrabljajo toliko,” je dodal.

Michelin se je od formule ena poslovil ob koncu sezone 2006, ko se niso strinjali z zamislijo, da bi gume v formuli ena od sezone 2008 naprej dobavljal le en proizvajalec, toda Couasnon meni, da je nastopil primeren čas za Michelinovo vrnitev.

“Radi imamo ta šport, toda menimo, da bi lahko zanj storili več. Ne trdimo, da imamo prav, toda radi bi vsaj pripomogli k športu, v katerega bi vnesli nekaj inovacij,” je za konec povedal Couasnon.