Michelin: Krilca sokriva za težave z gumami

Avtor prispevka: , objavljeno 28. aprila 2016 .

Vse bolj razširjena uporaba aerodinamičnih krilc na motorjih je kriva za težave z zadnjimi gumami na dirki v Jerezu, trdijo pri Michelinu. Na dirki je suvereno zmagal Valentino Rossi, ki pa se je, tako kot večina dirkačev, po dirki pritoževal nad zdrsavanjem zadnje gume pri pospeševanju na ravninah.

Ena glavnih karakteristik španske steze je precej gladka asfaltna podlaga, na dirki pa se je steza ogrela preko 40 stopinj. To dvoje, skupaj z učinkom aerodinamičnih krilc, ki naj bi preprečevali divganje prednjega dela motorja na pospeševanju, pa naj bi prispevalo k težavam z zadnjo gumo. “Težave z zadnjo gumo izhajajo iz treh dejavnikov,” je pojasnil Michelinov Piero Taramasso. “Kot prvo je oprijem n stezi v Jerezu zelo omejen, saj je asfaltna podlaga izrabljena in je potrebna prenove. V nedeljo pa se je steza ogrela za deset stopinj, s čimer se je povečala obraba gum. Kot drugo, smo opazili, da so dirkači, ki so na motorju imeli krilca, imeli več težav z drsenjem. Krilca ustvarjajo podtlak, ki prednji del motorja pritiskajo k tlom. S tem se prednje vzmetenje zniža za okrog 4 milimetre, to pa povzroči neravnovesje, saj se težišče motorja premakne naprej, zadnji del pa je zaradi tega manj obtežen.

Kot tretje, pa so krive gume same. Ne želimo valiti odgovornosti na druge. Zbiramo podatke, ki nam bodo pomagali izboljšati gume, saj bodo dirkače podobni pogoji kot v Jerezu pričakali tudi v Barceloni.”

Taramasso je dodal, da je na ponedeljkovem testiranju, ki je potekal v Jerezu po dirki, z več gume na stezi in boljšimi nastavitvami bilo videti tudi manj težav s spodrsavanjem zadnje gume. “V ponedeljek smo na isti stezi testirali z enako gumo in dirkači niso poročali o težavah, ki so jih imeli dan prej,” je povedal Italijan. “Glavni razlog za to je, da je bilo na stezi naloženo več gume, saj so bile temperature skoraj enake, kot v nedeljo, moštva pa so poiskala optimalne nastavitve. Šele ob koncu daljših nizov krogov so nekateri začutili nekaj težav, vendar nič v primerjavi s težavami v nedeljo. Marc Marquez je naprimer odpeljal 90 krogov brez kakršnih koli težav.”

Foto: Honda

4 Comments

 • Gorazd Selič

  Vse druga in vsi drugi so krivi, samo sami ne, tut mehanike so jim verjetno drugi napili čez noč ob zadnjem dirkaškem vikendu…naj že nehajo jamrati in končno naredijo gume, da bodo lahko normalno dirkali.

 • Lucia Castillo

  Zdej si kriva krilca… ma kolikor vem Pedrosa jih ni imel pa je imel vseeno tezave.. ne izgovarjate se in priznajte da so gume v k…..

 • Alen Golja

  “Kot tretje, pa so krive gume same. Ne želimo valiti odgovornosti na druge.”
  Dejte prebrat clanek, preden se razburjate…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja