Michelin: Dirkači se naj prilagodijo gumam

Avtor prispevka: , objavljeno 2. julija 2015 .

Francoski proizvajalec gum Michelin, ki bo prihodnjo sezono postal uradni gumar kraljevega razreda MotoGP je opozoril, da bodo morali dirkači prilagoditi slog vožnje, če bodo želeli iz gum izvleči največ.

Dirkači so francoske gume že preizkusili na testiranjih v Mugellu, kjer so se vrstili padci, med njimi tudi najboljših dirkačev Marca Marqueza, Jorgeja Lorenza in Valentina Rossija. Po testiranjih so dirkači menili, da je do padcev prišlo zaradi karakteristik prednje gume, toda Pascal Couasnon iz Michelina je opozoril, da testiranja ne odražajo prave slike gum za prihodnjo sezono, saj razvoj pnevmatik še poteka.

“Pri tolmačenju testiranj je potrebno vzeti nekaj rezerve,” je dejal. “Testiranja potekajo po koncu dirkaškega konca tedna, zato morda motocikli niso nastavljeni za vožnjo z našimi gumami. Za dirkače je to nekoliko bolj zapleteno, saj morajo pozabiti kako se obnašajo gume, na katerih dirkajo in se spoznati z novo gumo. Motorji morajo biti pravilno nastavljeni, dirkači pa morajo najti način, kako iz gum izvleči največ oprijema.”

Prihod Michelina naj bi po pričakovanjih Couasnona močno premešal razmerja moči. “Mislim da so vodilni dirkači podvomili vase, medtem ko fantje iz ozadja v menjavi opremljevalca gum vidijo priložnost.

Toda pnevmatike bomo do končne različice še izboljšali, dirkači pa se bodo prilagodili na nove gume in vse bo bolj ali manj po starem.”

Dirkači bodo Michelinove gume spet preizkušali prihodnji mesec, po dirki za VN Češke v Brnu.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish