Mercedesu pred sodiščem grozi izključitev iz prvenstva

Avtor prispevka: , objavljeno 6. junija 2013 .

 

Moštvu Mercedes grozi kazen zaradi tridnevnega testiranja, ki so ga izvedli s Pirellijem prejšnji mesec. Krovna organizacija formule ena, FIA je primer predlagala mednarodnemu sodišču, kjer bo izvedena obširnejša preiskava.

Moštvi Ferrari in Red Bull sta v Monaku izvedeli, da sta Lewis Hamilton in Nico Rosberg po končani VN Španije s svojima letošnjima dirkalnikoma opravila okrog 1000 kilometrov testiranj, zato so zoper moštvo Mercedes vložili uraden protest. Za Pirelli sta preizkušala gume za prihodnjo sezono, pa tudi za letošnjo, pojavile pa so se tudi govorice, da so se na dirkalniku znašli novi deli vpetja ter nov menjalnik.

Položaj je za Mercedes izredno neugoden, saj se ekipa nemškega proizvajalca avtomobilov vse od leta 2010, ko so je kot samostojno moštvo vrnila v formulo ena ni borila na željenem nivoju, letos pa je predvsem na zadnjih dirkah Nico Rosberg pokazal odlično formo in osvojil zadnje tri najboljše štartne položaje in zmagal na dirki v Monaku.

Če bo mednarodno sodišče razsodilo, da je moštvo Srebrnih Puščic kršilo športni pravilnik formule ena, ki prepoveduje testiranja z aktualnim dirkalnikom med sezono, ga lahko doleti vrsta kazni, vse od zajetne denarne globe, odvzema točk, pa tudi izključitev iz letošnjega prvenstva.

Tudi moštvo Ferrari je v mesecu aprilu s Pirellijem opravilo podobno testiranje, toda v skladu s pravilnikom so uporabili dve leti star dirkalnik.

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchRussianSpanishSlovakSwedish