Mercedesovi dirkalniki nelegalni?

Avtor prispevka: , objavljeno 8. julija 2014 .

Mednarodna avtomobilistična zveza FIA je ekipe obvestila, da je po njenjem mnenju tako imenovano FRIC vzmetenje nelegalno, kar pomeni, da bi ga lahko prepovedali že pred naslednjo dirko v Nemčiji.

Vzmetenje FRIC (Front and Rear Interconected Suspension), kjer je prednje in zadnje vzmetenje dirkalnika povezano med sabo, naj bi bilo eno izmed področij, kjer moštvo Mercedes črpa prednost pred ostalimi ekipami, po mnenju mednarodne avtomobilistične zveze FIA pa naj le to ne bi bilo v skladu s pravili.

“Zdaj, ko smo videli in preučili skoraj vse trenutne inačice povezanih vzmetenj, je naše uradno mnenje, da je večina teh v nasprotju s pravili,” je v obvestilu ekipam zapisal Charlie Whiting, ki meni, da takšni sistemi vzmetenja vplivajo na nagibanje dirkalnika, kar pa je v nasprotju s 3.15 členom tehničnega pravilnika formule ena. Ta prepoveduje vse naprave in sisteme, ki vplivajo na aerodinamiko avtomobila.

Lotus je prvo izvedbo sistema poskušal uveljaviti leta 2008, a je bil le ta kasneje označen za nelegalnega, ravno zaradi kršenja omenjenega člena. Pri Mercedesu so dizajn izboljšali in letos naj bi na svojih dirkalnikih imeli najbolj zapleten sistem med vsemi, vsekakor pa ni mogoče točno določiti, katero moštvo bi zaradi prepovedi izgubilo največ.

Ker imajo moštva pred naslednjo dirko na voljo le še en dan testiranj, večina dirkalnikov pa je tesno povezana z vzmetenjem, so pri FIA s prepovedjo pripravljeni počakati, če se bodo s tem strinjala ekipe. Te se morajo čimprej izjasniti, ali se strinjajo s prepovedjo že na naslednji dirki, ali naj bo sistem prepovedan šele v naslednji sezoni.

Soglasje ekip bo najbrž težko doseči, še posebej zato, ker nekatere ekipe sistema ne uporabljajo, spet druge menijo, da je le ta pomemben del njihovega dirkalnika. Toda, če se ekipe ne bodo soglasno odločile tako ali drugače, je Whiting opozoril, da bodo vse dirkalnike z omenjenim sistemom komisarji na VN Nemčije vzeli pod drobnogled zaradi neskladja s pravili.

Dejstvo, da je FIA omenjen sistem vzmetenja označila za nelegalnega, odpira vrsto vprašanj, med drugim tudi to, ali so rezultati dosedanjih dirk regularni.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj