Mercedesova dirkača lahko še naprej prosto dirkata, toda…

Avtor prispevka: , objavljeno 7. julija 2016 .

Lewis Hamilton in Nico Rosberg bosta po besedah Mercedesa še naprej lahko med sabo prosto dirkala, potem ko so se šefi moštev z dirkačema v Brackleyu pogovorili. Po trčenju na zadnji dirki v Avstriji je šef moštva, Toto Wolff dejal, da bodo v nemški ekipi razmislili o uvedbi moštvenih ukazov, saj je Nico Rosberg letos izgubil že drugo zmago zaradi trčenja z moštvenim kolegom.

Na sestanku med dirkačema, Wolffom ter Paddyem Lowom pa so se vendarle dogovorili, da se bosta še vedno lahko prosto borila za naslov prvaka, vendar z nekaj strogimi pravili spopadov na stezi.

“Dirkača lahko še naprej prosto dirkata, toda pod pogojem, da dirkača spoštujeta interese moštva,” so zapisali pri Mercedesu v izjavi za javnost. “Na zadnjih petih dirkah smo kot moštvo v treh incidentih v konstruktorskem prvenstvu izgubili več kot 50 točk. Zato smo poostrili pravila dvobojev med našima dirkačema, kjer je zdaj povdarek predvsem na tem, da med dirkalnikoma ne sme priti do kontakta. Verjamemo, da bosta dirkača ob teh pravilih sama rešila situacije na stezi. Njuna usoda je v njunih rokah.”

Na omenjenem sestanku pa ni bilo Nikija Laude, neizvršnega predsednika moštva, ki je v pogovoru za nemško televizijo nedavno razkril, da je Hamilton v navalu jeze po kvalifikacijah v Bakuju raztreščil svojo sobo v Mercedesovem bivalniku, hkrati pa pri Mercedesu niso pojasnili morebitnih posledic novega trka med dirkačema.

Moštveni ukazi pa kljub temu ostajajo na mizi, če bo vendarle prišlo do novih trčenj, za zdaj pa bosta prejemala le “navodila” kako ne izgubiti novih konstruktorskih točk. “Dirkača pa smo opomnili, da bomo med dirko lahko izdali navodila, s katerimi bomo preprečili izgubo konstruktorskih točk, kot se je to zgodilo v Monaku, ko je Nico Lewisa spustil mimo brez boja. Če dirkača ne bosta upoštevala teh navodil pa se bomo v skrajnem primeru zatekli k moštvenim ukazom.”

Čeprav se Rosberg prav v teh časih pogaja za novo pogodbo z Mercedesom, pa v moštvu poudarjajo, da spopadi z moštvenim kolegom na pogajanja ne vpliva. “Prepričani smo, da sta Lewis in Nico najboljša dirkača v formuli ena. Od leta 2013 smo skupaj zmagali na 43 dirkah in zbrali še 40 uvrstitev na stopničke za zmagovalce, poleg tega pa dva zaporedna naslova svetovnih prvakov,” so še zapisali pri Mercedesu.

Foto: Mercedes