Mercedes vrača vrstne šestvaljnike

Avtor prispevka: , objavljeno 26. marca 2015 .

Mercedes tako kot preostali vrhunski proizvajalci v svoji prodajni paleti ponuja različne velikosti štiri, šest in osemvaljnih motorjev. Zaradi manjšega števila valjev so štirivaljni motorji postavljeni v vrsto (t.i. razporeditev kot »inline«), pri šest in osemvaljnikih pa je razporeditev valjev bolj pogosta v obliki črke V, kar omogoča pozicioniranje bolj zmogljivega motorja v manjše motorne prostore. Redek primer vozila s štivaljnim vrstnim motorjem je švedski Saab 96, medtem ko V6 in V8 motorje najdemo v praktično večini vozil s tovrstno motorizacijo.
Ko V oblika motorja še ni bila tako pogosto v uporabi, so proizvajalci posegli po vrstni razporeditvi, kar je botrovalo večjim motornim prostorom. Edini proizvajalec, ki trenutno do neke mere ostaja zvest svoji I6 filozofiji, je BMW, ki takorekoč ne pozna V6 motorja. inline six
Ker se zgodovina pogosto ponavlja tudi v avtomobilskem svetu, je tudi tu prisotna periodična komponenta in se trendi vedno znova obračajo in pojavljajo v bolj prefinjenih preoblekah.
Tako je tudi Mercedes v preteklosti proizvajal avtomobile s takim tipom motorja, vmes presedlal na motorje v oblike črke V, zdaj pa je govora o ponovni uporabi vrstnih motorjev. Prednost teh naj bi bila v bolj uglajenem teku v primerjavi z V motorji, lepšem zvoku in bolj zveznem podajanju moči. Prvi model s takim motorjem naj bi bil novi Mercedes E razred modelnega leta 2016.
Novi motorji tako imenovane »straight six« generacije pri Mercedesu naj bi bili kakopak prisilno polnjeni, česar smo že vajeni pri novih generacijah vozil. To jim omogoča iz manjše prostornine iztisniti kar se da ugodno razmerje KM/liter delovne prostornine. V končni fazi to prinese nižjo težo motorja, več razpoložljive moči v spodnjem območju vrtljajev, prihranke pri porabi goriva in konec koncev tudi prihranek v obliki nižjih stroškov registracije vozila na račun zmanjšane delovne prostornine.
Nekaterim novim modelom E razreda bosta zadostovali »le« 2 turbini – tak bo 2,9 litrski dizel motor s 313 KM, vrhunec ponudbe pa bo predstavljal šestvaljni bencinski motor, podprt s kar štirimi turbinami – podobno kot odhajajoči Bugatti Veyron. Dve bosta mehanski, preostali dve pa električni.
Tak motor bo proizvedel približno 400 konjskih moči. Iz tega lahko sklepamo, da gre za model, ki bo na voljo v modelu E500. Za AMG oddelek bodo številke morale biti višje, da bo lahko konkuriral tekmecem, v kar pa ne dvomimo glede na zmogljivosti novega modela C63 AMG o tem smo že pisali nekaj časa nazaj.

0 0 glasovi
Oceni komentar
53 Comments
najstarejši
najnovejši z največ glasovi
Odzivi na vsebino
Poglej vse komentarje