Mercedes vložil protest zoper Verstappna

Avtor prispevka: , objavljeno 9. oktobra 2016 .

Moštvo Mercedes je vložilo formalni protest na rezultate dirke za VN Japonske, pri čemer se jim je zdela sporna obramba Maxa Verstappna v dvoboju z Lewisom Hamiltonom. Verstappen je v pred zadnjem krogu dirke vozil na drugem mestu, Hamilton pa ga je ujel in nato na zaviranju v šikano poskušal napasti. Dirkač Red Bulla je, kot že veliko krat do zdaj, blokiral njegov napad, Hamilton pa je posledično zapeljal mimo šikane in izgubil toliko časa, da do cilja ni uspel pripraviti še enega napada.

Čeprav je Nizozemec s svojimi taktikami branjena letos bil pogosto predmet kritik s strani dirkačev, ga je v bran vzel prav Hamilton, ki je tokrat okusil defenzivno vožnjo “Pobesnelega” Maxa. Britanec se je moral zadovoljiti s tretjim mestom, s čimer se je njegov zaostanek za Nicom Rosbergom, zmagovalcem dirke, v točkovanju svetovnega prvenstva povečal na 33 točk. Pri Mercedesu pa so želeli Hamiltonu vendarle pomagati zmanjšati izgube in so pri vodstvu dirke vložili protest proti Verstappnu, ki naj bi kršil 27.5 člen športnega pravilnika (nevarna in nepredvidljiva vožnja) zaradi česar se je moral Hamilton v svojo škodo izogibati trčenju.

Toda prvič se je zalomilo pri zaslišanju dirkačev, saj je Verstappen, tako kot Hamilton, že zapustil dirkališče, zato je FIA zaslišanje premaknila v sklop dirkaškega konca tedna v Austinu.

Hamilton je na vprašanja novinarjev glede protesta na Twitterju zapisal, da gre za izmišljotino nekega “idiota” in da ne moštvo, ne on sam, ni vložil nobene pritožbe.

Mercedes je kasneje, še ne dve uri po vlogi, pritožbo umaknil, Hamilton pa je dejal, da se je on sam zavzel, da protest umaknejo. “Slišal sem, da so se v moštvu pritožili, zato sem jim dejal, da mi stvari ne delamo na tak način. Prvaki smo in gremo naprej,” je dejal.

Iz Mercedesa so sporočili, da so pritožbo umaknili zato, da bodo rezultati dirke lahko potrjeni do konca dneva.

Foto: Red Bull