Mercedes v Monaku z obrnjenimi gumami

Avtor prispevka: , objavljeno 29. maja 2013 .

 

Moštvo Mercedes je na svoji spletni strani objavilo sliko svojega dirkalnika z dirke v Monaku, na katerem se med drugim lepo vidi, da so na zadnje levo kolo namestili desno gumo. Na sliki se lepo vidi puščica, ki nakazuje smer vrtenja gume, poleg pa tudi koda “R22”.

Slika je spodbudila ugibanja, ali je morda Mercedes preizkusil takšno tehniko, katere se poslužujejo tudi nekatere druge ekipe, na skrivnem tridnevnem testiranju v Barceloni in se na podlagi rezultatov odločil za uporabo v Monaku. Iz Mercedesa so sicer sporočili, da z zamenjavami gum eksperimentirajo že vse od Melbourna, kar potrjujejo tudi slike.

Nekatere ekipe so že na zimskih testiranjih ugotovile, da se gume obnašajo bolje, če so zamenjane, toda vprašanje je, kako dolgo in kakšne so morebitne negativne posledice. Guma je konstruirana tako, da prenaša določene obremenitve, zato je med drugim tudi predpisana smer vrtenja, in to, da ekipe eksperimentriajo z zamenjavami gum, bi lahko pojasnilo zakaj je na dirki v Barceloni prišlo do več primerov, ko je tekalna plast pnevmatike odstopila od njene osnove oziroma telesa.

Če se guma vrti v nasprotno smer, kot to predpisuje proizvajalec, gre za primer nepravilne uporabe in ta sicer lahko pripomore k boljšim performansam v nekaj krogih, toda z nepravilno uporabo lahko pride tudi do pregrevanja, ter odstopanja tekalne plasti od telesa gume.

Osnova letošnjih pnevmatik je jeklen trak in čeprav je proizvajalec določil smer vrtenja, pravila ekipam ne prepovedujejo “nepravilne” uporabe. Ravno zato pa Pirelli namerava uvesti nove/stare gume z osnovo iz kevlarja. Poteza naj bi temeljila na varnostnih razlogih, kar le potrjuje tezo, da je do trganja tekalne plasti prišlo zaradi napačne uporabe gum.

Pnevmatike z osnovo iz kevlarja so izdelane tako, da nimajo določene smeri vrtenja, tako da ekipe z zamenjavami ne bi pridobile nič.

To pa bi pomenilo, da bi ekipe, ki so z menjavami gum eksperimentirale že dalj časa, izgubile prednost, ki jo pridobijo s takšnim početjem, za katerega so potrebne posebne nastavitve dirkalnika ter morda celo drugačna konstrukcija le tega. V ožjih krogih formule ena se govori, da so pri Mercedesu na tridnevnem testiranju že imeli priložnost preizkusiti tudi nove letošnje gume z osnovo iz kevlarja, kar le še dodatno spodbuja pritožbe in nasprotovanje spremembam s strani Red Bulla in Ferrarija.

Pri Mercedesu pa naj ne bi zgolj preizkušali novih letošnjih gum, temveč tudi številne nove dele dirkalnika, med katerimi je tudi nov menjalnik z drugačnim vpetjem, s katerim nemško moštvo želi rešiti težave z gumami.

Po spletu pa že kroži tudi šala na račun moštva Mercedes in njihovega eksperimentiranja. Številni namreč namigujejo, da bi pri Mercedesu morda imeli manj težav z gumami, če bi jih uporabljali tako, kot je namenjeno.