Mercedes razkril dva vzroka za Ferrarijev poraz v Bakuju

Formula 1: Toto Wolff razkril vzroka za Ferrarijev poraz v Bakuju
Avtor prispevka: , objavljeno 28. aprila 2019 .

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff je pojasnil, da sta Valtteri Bottas in Lewis Hamilton na kvalifikacijah za VN Azerbajdžana Sebastiana Vettla premagala zaradi ohlajanja steze ter dejstva, da dirkač Ferrarija ni ujel zavetrja drugega dirkača.

Ferrari je na treningih kazal odlično formo, toda Charles Leclerc je boj za najvišja mesta končal z napako v drugem delu kvalifikacij, Vettel pa je v zadnjem hitrem krogu za Bottasom zaostal za 0.302 sekunde. Nemec je po kvalifikacijah povedal, da je izgubil okrog tri desetinke sekunde, ker ni uspel kroga odpeljati v zavetrju drugega dirkača, za kar je kriva tudi taktična poteza Mercedesa, ko sta oba njihova dirkača sicer prva zapeljala iz garaž, potem pa na izhodu na stezo ustavila, zaradi česar ju je moral Vettel prehiteti.

Wolff je pojasnil, da se je steza po dveh prekinitvah zaradi nesreč Roberta Kubice in Leclerca začela ohlajati, kar je bolj ustrezalo Mercedesu kot Ferrariju.

“Bili so hitri na petkovih treningih in izredno hitri na tretjem treningu,” je povedal. “Razlika je bila velika in nismo vedeli, kako to rešiti. Ob tako velikih razlikah ne gre za to, da je tvoj dirkalnik postal počasnejši, temveč za to, da gume niso ogrete na optimalno temperaturo. Dlje ko so se vlekle kvalifikacije, bolj nam je ustrezalo. Proti koncu je dirkalnik postal zelo dober, čeprav dirkača z njim dopoldan nista bila zadovoljna.”

To, da Vettel ni imel na razpolago zavetrja, tako kot Bottas in Hamilton. “Zavetrje je v veliko pomoč. Če voziš par sekund za drugim dirkalnikom lahko pridobiš od ene do treh desetink sekunde. Če ti pomaga moštveni kolega lahko pridobiš morda tudi šest desetink sekunde. Vettel je bil prvi v vrsti, brez zavetrja, temperature steze pa so ustrezale nam.”

Wolff je priznal, da so načrtovali, da bosta Hamilton in Bottas ustavila na izhodu na stezo. “Na preteklih kvalifikacijah se je pojavil vzorec in vsi so čakali, da zapeljemo na stezo. Tokrat pa smo se odločili, da poizkusimo nekaj drugega. Ta konec tedna je Lewis izbiral, ali bo vozil v zavetrju ali na prvem mestu. Logično je, da je izbral zavetrje, toda potem smo se znašli v gneči. Nismo pričakovali, da bo takoj za nami na stezo zapeljalo toliko dirkalnikov, zato sta bila ogrevalna kroga obeh naših dirkačev malce pokvarjena. Lewis je izgubil vso prednost v prvem sektorju, potem pa je odpeljal zelo dober drugi in zadnji sektor.”