Mercedes: Raikkonen je lahko nevaren

Avtor prispevka: , objavljeno 29. aprila 2018 .

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff je dejal, da bi na današnji dirki za VN Azerbajdžana Kimi Raikkonen lahko igral ključno vlogo, čeprav bo Finec na štartu stal na šestem mestu z “napačnimi” gumami. Vseh šest dirkačev najboljših treh moštev se je odločilo svoj hitri krog v Q2 delu kvalifikacij postaviti na supermehkih gumah, toda Raikkonen je sveži komplet supermehkih gum zapravil z napako v hitrem krogu, zaradi tega pa je moral za preboj v zadnji del uporabiti ultramehke, z njimi pa bo tudi moral začeti dirko.

Idealno bi moral Finec v zadnjem delu osvojiti najboljši štartni položaj, da bi lahko kar najbolje izkoristil mehkejše gume, toda po še eni napaki je kljub najhitrejšim časom v prvih dveh sektorjih kvalifikacije končal na šestem mestu. S tem je postavljen v zelo težak položaj, saj bodo pred njim dirkači na počasnejših gumah, prehitevanja pa so na ozkih ulicah Bakuje precej težka.

Pri Mercedesu so zato prepričani, da bi se Ferrari s Fincem lahko odločil za tvegano taktiko, s katero bodo zagrenili dirko tekmecem in jih prisilili v spremembo njihove strategije. “Vsekakor je nevaren,” je dejal Wolff o Raikkonenu. “Dirko bo začel na drugačnih gumah in vprašanje je, kako dolgo lahko ostane na njih. Ker pa je velika verjetnost, da bo dirko v prvih krogih prekinil varnostni avto, bi mu lahko v tem trenutku na dirkalnik namestili trde gume, s katerimi bi potem odpeljal do konca dirke, kar je sicer zelo tvegana taktika. Nahaja se v položaju, v kakršnem sta bila dirkača Red Bulla na Kitajskem, ko lahko tvega in včasih se takšno tveganje obrestuje. Ima najhitrejši dirkalnik s katerim bi moral biti na najboljšem štartnem mestu.”

Wolff je priznal, da so taktične odločitve v taboru Mercedesa letos precej težje, ko se borijo s Ferrarijem in Red Bullom, a verjame, da so njihove odločitve pravilne. “Taktika je precej težja, ko se za zmago bori šest dirkačev. Včasih je zelo težko napovedati razplet. Če me glede Šanghaja vprašate, če bi v enakem položaju izbral enako taktiko in ne bi šli v bokse po nove gume, bi zagotovo ravnal enako. Držati se moramo svojih stretegij in orodij, katera moramo izboljševati, hkrati pa ne smemo dovoliti, da postanemo žrtve izrednih primerov.

Red Bull ni imel veliko izgubiti, bili so pripravljeni tvegati in to se jim je obrestovalo z zmago, katero so si zaslužili. Mi pa se bomo še naprej držali našega načina določanja strategije, čeprav je to postalo nekoliko težje.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish