Mercedes prvič po 40 dirkah ni vodil niti en krog

Avtor prispevka: , objavljeno 14. decembra 2020 .

Finalna dirka sezone 2020 v Abu Dabiju je postregla z dominantno zmago Red Bullovega dirkača Maxa Verstappna, kateremu za razliko od večine letošnjih dirk, Mercedesova dirkača nista bila kos. Vloge so bile tokrat pravzaprav zamenjane, gledalci pa si že manejo roke v pričakovanju prihodnje sezone, upajoč, da je dirka na dirkališču Yas Marina napovedala tesnejši boj za naslov prvaka sezone 2021. Toda glede na okoliščine, Mercedesa sta namreč vozila z omejeno močjo motorjev zaradi skrbi pred okvaro hibridnega sklopa, poleg tega pa svetovni prvak Lewis Hamilton ni bil v povsem najboljši formi, saj je minilo manj kot dva tedna od okužbe s korona virusom.

Prav te okoliščine pa so botrovale še eni zanimivi statistiki, saj se je šele prvič po 40 dirkah zgodilo, da se ne en, ne drug dirkalnik Mercedesa ni pojavil v vodstvu. Nazadnje se je to zgodilo na VN Mehike 2018, kjer je ravno Verstappen slavil eno izmed svojih zmag, Hamilton je bil četrti, Bottas pa peti. Takrat je bil Hamilton, kot najbolje uvrščeni dirkač Mercedesa v cilju celo minuto in 18.738 sekunde kasneje, kot zmagovalec, tokrat pa je, temu je pripomogel tudi varnostni avtomobil, Hamilton za Verstappnom zaostal za nekaj manj kot 16 sekund.

Stari znanci na stopničkah: Verstappen, Hamilton in Bottas so se letos na odru za zmagovalce srečali osemkrat, v njihovih karierah pa trinajst krat.

Na stopničkah so se torej znova znašli Verstappen, Hamilton in Bottas, stari znanci, ki so letos kar pogosto nazdravljali na odru za zmagovalce. V Abu Dabiju je bilo to trinajstič v njihovi karieri dirkačev F1, osmič letos, le da so tokrat nazdravili z brezalkoholno varianto šampanjca. Zanimivo je, da je večkrat (štirinajst krat) na stopničkah skupaj stal le še trio Hamilton, Sebastian Vettel in Nico Rosberg.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish