Mercedes presenečen nad svojo dominantno formo

Avtor prispevka: , objavljeno 16. marca 2019 .

Lewis Hamilton je dejal, da je presenečen nad tem, koliko hitrejša sta bila Mercedesova dirkalnika v Melbournu od vseh ostalih, potem ko je na kvalifikacijah za VN Avstralije osvojil šesti najboljši štartni položaj zapored. Britanec je bil 0.112 sekunde hitrejši od moštvenega kolega Valtterija Bottasa, tretje uvrščeni Sebastian Vettel pa je za njim zaostal kar sedem desetink sekunde.

Mercedes se je pred začetkom sezone postavljal v podrejeno vlogo, saj so trdili, da sta Ferrarijeva dirkalnika vsaj pol sekunde na krog hitrejša, zato pa je njihova dominantna forma tudi zanje toliko bolj presenetljiva. “Bil je pravi šok,” je po končanih kvalifikacijah povedal Hamilton. “Sezone ne bi mogli začeti bolje. Valtteri je odpeljal nekaj neverjetnih krogov in moral sem se še posebej potruditi, da sem ostal pred njim. Ferrari je bil včeraj povsem blizu. Vozili smo z veliko goriva, ko smo zmanjšali količino pa smo bili podobno hitri. Nato pa so danes zjutraj nenadoma izgubili hitrost, česar nisem pričakoval.

Steza je zelo zahtevna, saj je na njej veliko prahu, razlogov za padec njihove forme je lahko več. Po testiranjih smo se v tovarno vrnili vedoč, da nas čaka veliko dela. Imeli smo dobro osnovo, toda vedeli smo, da smo v zaostanku. Pokazali so nam povzetek testiranj in videli smo, da smo za Ferrarijem. Od takrat do danes dirkalnika nismo spreminjali, le bolje smo razumeli dirkalnik. Sem nismo pripeljali novih delov. Vesel sem, da je naš dirkalnik tako dober, toda vem, da se bodo pri Ferrariju močno potrudili in v naslednjih dneh tudi napredovali.”

Hamilton je s šestim zaporednim najboljšim štartnim položajem v Avstraliji podrl rekord Michaela Schumacherja, ki je pred tem držal najdaljši niz zmag na kvalifikacijah v Španiji, ko je kar pet sezon zapored VN Španije začel s prvega mesta.

Britanec bo jutri osmič v karieri dirko za VN Avstralije začel z najboljšega izhodišča, s tem pa je izenačil še en Schumacherjev rekord, ki je osvojil osem najboljših štartnih položajev na VN Japonske v Suzuki, ter rekord Ayrtona Senne, ki je prav toliko krat z najboljšega štartnega mesta začel dirko za VN San Marina v Imoli.

Povrhu tega pa je Hamilton izenačil še en Schumacherjev rekord in sicer 13 zaporednih sezon, v katerih je osvojil pole position, istočasno pa je s časom 1:20.486 izboljšal rekord kroga 1:21.164, ki ga je lani postavil sam.