Mercedes predstavil dirkalnik W12 – branilca naslova prvakov

Avtor prispevka: , objavljeno 2. marca 2021 .

Moštvo Mercedes je predstavilo svoj letošnji dirkalnik, W12, s katerim bo nemška ekipa poskušala ujeti osmi zaporedni naslov svetovnih prvakov med konstruktorji Formule 1.

Dirkalnik bo še naprej v pretežno črni barvi, namesto zvezd pa je na pokrovu motorja zdaj logotip AMG.

V dirkaški zasedbi ekipe ni prišlo do sprememb, kljub dolgotrajnim pogajanjem o novi pogodbi z Lewisom Hamiltonom. Sedemkratni svetovni prvak bo tudi letos dirkal ob Valtteriju Bottasu, Toto Wolff pa ostaja šef moštva.

Ekipo pa je med sezonama doletela sprememba lastništva, saj je sponzor INEOS prevzel tretjino moštva, lastniški delež pa je na tretjino povečal tudi Wolff, medtem ko je nemški Daimler svoj delež zmanjšal in ostaja tretji solastnik.

Na predstavjenem dirkalniku pa ni bilo videti vseh podrobnosti in novosti, o katerih so v moštvu iz Brackleya precej skrivnostni. Tako so denimo skrili podrobnosti okrog zasnove dna dirkalnika, katerega je doletela največja sprememba v pravilniku.

Videli pa smo “seksi izboklino” na pokrovu motorja, ki razkriva, da je do razvoja prišlo tudi na področju pogonske enote. Spremembe so bile potrebne zaradi težav z zanesljivostjo. “Izboljšali smo zansljivost pogonske enote,” je pojasnil Hywel Thomas, šef razvoja motorjev. “Nekateri deli motorja so bili lani aluminijasti in niso bili tako zanesljivi, kot smo pričakovali, zato so jih letos izdelali iz posebne zlitine.

Spremenili smo tudi ERS, ki je zdaj bolj odporen. Letos imamo na koledarju 23 dirk, zato bodo morale biti pogonske enote bolj zanesljive. V to področje smo vložili veliko dela in upamo, da se nam bo to obrestovalo,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish