Mercedes: Nova pravila bi lahko premešala vrstni red

Avtor prispevka: , objavljeno 11. oktobra 2018 .

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff misli, da bo spremembe aerodinamike dirkalnikov prihodnjo sezono lahko premešale štartno vrsto, saj bi katero izmed moštev lahko predčasno pričelo z razvojem dirkalnika in si tako zagotovilo prednost pred drugimi.

Prihodnjo sezono bodo dirkalniki formule ena doživeli stilsko preobrazbo, katere namen pa je omogočiti več prehitevanj na stezi. Prednje krilce bo kar 20 centimetrov širše in 2,5 centimetra globlje, na njem pa bo dovoljenih manj dodatnih zakrilc, vse to pa naj bi olajšalo vožnjo v zavetrju drugega dirkalnika.

Bolj poenostavljeni bodo tudi zračniki zavor, spremembe pa se bodo zgodile tudi na zadnjem krilcu, ter v pravilih glede omejitev porabe goriva, v sezoni 2021 pa pričakujemo še obsežnejšo spremembo pravilnika.

“Mislim, da bodo največji vpliv imele spremembe aerodinamike,” je dejal Wolff. “To bo vse obrnilo na glavo. Nekdo bo morda našel kakšno luknjo v pravilih, ali izumil kaj novega, ali pa le bolje razumel, kako bodo novi dirkalniki delovali. Tako bi se povsem v vrhu lahko znašlo moštvo, ki ga danes ni niti blizu stopničk.”

Mercedesovo moštvo se je z novimi pravili, ki so stopila v veljavo s sezono 2014 in so poudarila moč pogonskih agregatov, znašlo najbolje, saj so od spremembe zmagali na 72 dirkah, Ferrari in Red Bull pa sta si razdelili 13 in 11 zmag. Red Bull bo prihodnjo sezono uporabljal Hondine agregate, ki naj bi po mnenju ekipe iz Milton Keynesa predstavljali najboljši paket v karavani. Nova era hibridnih motorjev je končala vladavino moštva Red Bull, ki je trajala od 2010, zdaj pa se moštvu, ki pri oblikovanju sodeluje s tehničnim mojstrom Adrianom Neweyem, ponuja nova priložnost, da nadoknadi zaostanek za Mercedesom in Ferrarijem.

Tega se zaveda tudi Wolff:” Povsem mogoče je. Videli smo, da ne obstaja več nikakršen vzorec, ki bi narekoval katero moštvo je boljše na določeni vrsti dirkališč. To se je spremenilo, Honda pa ima, kot kaže, zdaj močan motor, Red Bull pa sestavlja skupina pravih ljudi.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish