Mercedes na skrivaj testiral gume – tekmeci so jezni!

Avtor prispevka: , objavljeno 26. maja 2013 .

 

Karavano formule ena v Monaku pretresa novica, da je moštvo Mercedes v Barceloni, po dirki za VN Španije, na skrivaj tri dni preizkušalo Pirellijeve gume.

Pirellijevo stališče je, da lahko vpokličejo eno izmed ekip, da jim pomaga pri testiranjih, če se pojavi situacija, kakršni smo bili priča v Barceloni, ko so nekatere ekipe pozivale k spremembam gum.

Tekmeci so seveda besni, saj o testiranjih niso bili obveščeni, še bolj pa jih je razjezilo dejstvo, da bi takšno testiranje pomagalo Mercedesu, ki pa je za nameček pred VN Monaka “zaklenilo” prvo štartno vrsto.

“Sinoči smo to izvedeli iz druge roke,” je povedal Christian Horner. “Mislim, da je prišlo do nesporazuma med tem, kaj je dovoljeno v pogodbi in kaj ne, ter kaj lahko ekipa, ki nastopa v prvenstvu formule ena lahko počne. Situacijo bo potrebno pojasniti in pojasnilo bomo tudi zahtevali. Lahko razumem, da želi Pirelli preizkušati gume. Vsi vidimo, da imajo težave z njimi. Razočaral pa nas je netransparentni način, na katerega so izvedli testiranje. Tridnevno testiranje z letošnjim dirkalnikom, z gumami, ki bodo uporabljene na naslednji dirki. Če nas vprašate, je to čisto pravo testiranje.”

Ekipe, ki nastopajo v aktualni sezoni prvenstva formule ena, po začetku dirkaške sezone ne smejo več testirati. Izjema so le testiranja mladih dirkačev, ter aerodinamična testiranja, Mercedesovo tridnevno testiranje pa ne spada v nobeno od teh dveh kategorij, saj za oboje veljajo posebna pravila, zato konkurenti že razmišljajo o protestu zoper Mercedes.

“Najprej moramo glede tega ukrepati po primerni poti, zato se trenutno posvečamo temu,” je pojasnil Horner, ki je na vprašanje, ali meni, da je testiranje pomagalo Mercedesu, odgovoril: “Oba dirkalnika imajo v prvi štartni vrsti, tako da jim očitno ni škodilo.”