Mercedes na prvih dirkah brez sistema DAS?

Avtor prispevka: , objavljeno 1. marca 2020 .

Dirkača moštva Mercedes, Lewis Hamilton in Valtteri Bottas, na prvih dirkah letošnje sezone Formule 1 morda niti ne bosta uporabila dvoosnega krmilnega sistema DAS, s katerim je nemško moštvo presenetilo na testiranjih v Barceloni. Sistem, katerega so razvijali več kot leto dni, dirkačema med vožnjo omogoča, da s premikanjem volana naprej oziroma nazaj, prilagodita stekanje prednjih koles.

Čeprav je moštvo pri razvoju tesno sodelovalo z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA, ki je pristojna za nadzor nad legalnostjo delov dirkalnika, ostaja odprto vprašanje, če je zaradi pravil parc fermeja sploh dovoljeno ta sistem tudi uporabljati. Ta pravila namreč prepovedujejo spremembe večine nastavitev dirkalnika med koncem kvalifikacij in začetkom dirke.

Pri Mercedesu po nekaj dneh testiranj niso prepričani, če bodo sistem uporabili na prvih dirkah sezone. “Z vsakim krogom smo se o njem naučili nekaj več,” je povedal Bottas. “Zdaj imajo naši inženirji več podatkov, tako da bodo lahko pripravili več nasvetov za naju, kot dirkača, kako ga najbolje izkoristiti. Videli bomo, v kakšnih primerih nam lahko prinese prednost, kako velika je ta prednost ter na katerih stezah nam ne bo koristil. Veseli smo, da ga imamo, po toliko krogih pa se uporaba že zdi bolj naravna, tako da ga uporabljava, kakor se nama zdi, da je najbolje.”

Bottas je sicer dejal, da ni nobenega razloga, zakaj sistema DAS ne bi uporabili na prvi dirki v Avstraliji, precej bolj neodločen pa je bil Hamilton. “Nisem ga veliko uporabljal,” je priznal. “Včasih smo vadili z njim, drugič brez. Ne vem še, koliko ga bomo uporabljali.”

Čeprav je Hamilton, ki lovi sedmi naslov svetovnega prvaka, na testiranjih odpeljal največ krogov med dirkači, je aktualni svetovni prvak priznal, da so na testiranjih izgubili nekaj časa zaradi tehničnih okvar in odkrili kar nekaj težav. “Testiranja niso bila popolna. Ugotovili smo, da imamo veliko težav, katere moramo rešiti. Ne vem, kako dolgo bomo potrebovali, da jih rešimo, toda ni slabo, da smo jih odkrili na testiranjih.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish