Mercedes je platišča prilagodil v izogib protestu

Avtor prispevka: , objavljeno 23. oktobra 2018 .

Moštvo Mercedes je svoja zadnja platišča prilagodila na priporočilo mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki je nemško ekipo opozorila, da bi po dirki lahko prišlo do protesta zoper njihova dirkalnika.

Lewis Hamilton in Valtteri Bottas sta se na VN ZDA v Austinu v nedeljo znašla v hudih težavah s svojimi zadnjimi gumami, ki so se pregrevale in mehurile. Pri Mercedesu pravijo, da še iščejo razloge, toda v medije je pricurljala novica, da so pred dirko prilagodili platišča zadnjih koles, ki so bila prejšnji teden v središču pozornosti, saj je moštvo Ferrari poizvedovalo o njihovi legalnosti.

FIA je platišča z majhnimi grbinami in luknjicami, ki hladijo celotno platišče s tem pa ohlajajo gume ter tako preprečujejo pregrevanje, sicer označila za legalna, toda pri Ferrariju so želeli vedeti, zakaj so platišča z luknjicami v Mercedesovemu primeru dovoljena, medtem ko so bila podobna platišča leta 2012 na VN Kanade označena ravno nasprotno.

Moštvo iz Maranella ni bilo povsem zadovoljno s pojasnilom FIE, ki je Mercedesu zato svetovala naj platišča prilagodi, saj bi po dirki lahko prišlo do protesta, o njihovi legalnosti pa bi tako odločali komisarji, ki bi lahko odločili drugače, od mnenja, ki je bilo izdano s strani FIE.

Čeprav Ferrari nikdar ni niti namigoval, da bi vložili protest zoper dirkalnika Mercedesa, so se v nemški ekipi odločili za najvarnejši pristop in sporne luknjice zamašili. Kakšen vpliv je ta poteza imela na potek dirke ni povsem jasno, je pa Lewis Hamilton po dirki namignil, da so na obrabo vplivali nepredvideni dejavniki. “Morali smo izbrati taktiko dveh postankov, saj nekatere stvari na dirkalniku niso bile povsem idealne,” je povedal. “Pred dirko nismo vedeli, da bo tako. Če ne bi imeli težave, ki smo jo imeli, se gume ne bi obrabljale tako močno, kot so se.”

 

Foto: Giorgio Piola

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish