Mercedes in Ferrari ne želita dobavljati pogonskih sklopov McLarnu

Avtor prispevka: , objavljeno 19. julija 2017 .

Zak Brown, izvršni direktor McLarna je namignil, da bo ekipa iz Wokinga uporabljala Hondine motorje tudi v sezoni 2018. Vse od začetka letošnje sezone se čuti napetost na razdalji McLaren-Honda, saj Japonci niso uspeli razviti konkurenčnega predvsem pa zanesljivega motorja. Ta naveza je v preteklosti že nizala številna uspehe, zato so številni pričakovali, da bo letos, ko je prišlo do sprememb pravil, Honda vendarle uspela nadoknaditi razliko do ostalih proizvajalcev motorjev.

Na žalost številnih navijačev McLarna pa je bilo bolj ali manj že na prvem predsezonskem testiranju jasno, da so Japonski proizvajalci naredili korak nazaj v primerjavi s prikazanim v sezoni leta 2016. Prav zaradi tega so McLaren vse bolj pogosto povezovali s svojim nekdanjim opremljevalcem motorjev Mercedesom. Zak Brown je takšna namigovanja pred kratkim vendarle zanikal, saj tako Mercedes kot Ferarri nista zainteresirana oskrbovati potencialne kandidate za osvajanje konstruktorskega naslova.
“McLaren je velika ekipa, ki je navajena zmagovanja in ima zmagovalno mentaliteto. Menim, da je večina ostalih ekip zadovoljna, da imamo težave, saj se zavedajo česa smo sposobni,” je dejal Brown. “Ne želijo, da se jim približamo, kar je razumljivo.”

Kljub že tretjemu težavnemu letu McLarna zapored, Brown verjame, da lahko Honda razvije konkurenčen pogonski sklop v bližnji prihodnosti. McLaren se je po polovici letošnje sezone odločil, da bo začel osredotočati in razvijati šasijo za naslednje leto. Hkrati se Britanci zavedajo, da mora ekipa čim prej vedeti s katerim motorjem bodo dirkali naslednje leto, saj se razvoj vsega vedno prilagaja pogonskemu sklopu.
“Pogovarjali smo se s Hondo o številnih različnih scenarijih,” nadaljuje Brown. “Konec koncev verjamemo in še vedno popolnoma zaupamo Hondi. V preteklosti so že večkrat dokazali, da so več kot sposobni narediti odličen pogonski sklop. Želimo si le, da bi napredek bil viden v čim krajšem možnem času.”

Pri McLarnu še poudarjajo, da se jim ne sme ponoviti letošnja sezona. Rezultati, kot jih njihova dirkača dosegata letos, so nesprejemljivi. “Minila so tri leta, napredka ni bilo vidnega, zato so potrebne drastične spremembe, če želimo ponovno zmagovati.”
Časa pa ne primanjkuje zgolj Hondi, temveč tudi njihovemu dirkaču Fernandu Alonsu, ki bo 29. julija dopolnil 36 let. Španec si še vedno želi zmagovati ter osvajati stopničke, toda to trenutno na žalost ni mogoče. V želji, da dvakratnega svetovnega prvaka zadržijo še za kakšno sezono, se v moštvi iz Wokinga zavedajo, da so spremembe nujne.

Foto: McLaren