Mercedes: Ferrarijevi zgodnji moštveni ukazi so lahko nevarni

Formula 1: Mercedes opozarja, da so moštveni ukazi lahko nevarni
Avtor prispevka: , objavljeno 14. aprila 2019 .

Šef moštva Mercedes, Toto Wolff pravi, da so moštveni ukazi, ki se jih je Ferrari posluževal na vseh prvih treh dirkah letošnje sezone, predstavljajo nevaren precedenčni primer. Charlesu Leclercu so na dirki za VN Kitajske ukazali, da mora predse spustiti moštvenega kolega Sebastiana Vettla, katerega je pred tem na začetku dirke prehitel.

Toda videti je bilo, da je bil Nemec hitrejši od Monačana,  zato so slednjemu po enajstih krogih dirke ukazali, naj omogoči varno prehitevanje moštvenemu kolegu, ki se je nato podal v lov na vodilna dirkača Mercedesa. Srebrni puščici sta bili za dirkača Ferrarija v tem trenutku že nedosegljivi, Leclerc pa je do konca dirke izgubil še eno mesto proti Maxu Verstappnu.

So Ferrarijevi moštveni ukazi na dirki v Šanghaju sprejemljivi?

  • Ne (73%, 8 Votes)
  • Da (27%, 3 Votes)

Število glasov: 11

Loading ... Loading ...

Ferrari se je tako znašel pod medijskim udarom, svoje mnenje pa je izrazil tudi šef moštva Mercedes, kateremu moštveni ukazi prav tako niso neznanka. »Znašli so se v kočljivem položaju, saj želiš, da tekmece lovi hitrejši dirkalnik,« je dejal Wolff, ki je v lanski sezoni z moštvenimi ukazi Valtteriju Bottasu pomagal Lewisu Hamiltonu do petega naslova svetovnega prvaka.

»Sebastian je v tistem trenutku dejal, da ima hitrejši dirkalnik, zato so zamenjali mesti. To nekako lahko razumem. Toda ko začneš vleči takšne poteze, se stvari zapletejo, saj postaviš nevaren primer. Po tem lahko na vsaki dirki voznik drugega dirkalnika trdi, da je hitrejši,« je pojasnil Wolff, ki je v preteklosti moral miriti strasti med Hamiltonom in njegovim zdaj bivšim moštvenim kolegom Nicom Rosbergom.

»Položaj ni lahek. V njem smo se našli z Nicom in Lewisom, pa tudi z Valtterijem in Lewisom. Danes sta se močno priganjala in tvegala, da dirke ne končata. Torej ne gre le za težavo Ferrarija. Vsako moštvo ima te težave, če ima dva »alfa« dirkača,« je dodal.