Mercedes bo obžaloval pomanjkanje shakedown testa

Avtor prispevka: , objavljeno 13. marca 2021 .

Valtteri Bottas meni, da bodo pri moštvu Mercedes še kako čutili posledice odločitve, da pred prvimi testiranji v Bahrajnu, kjer bodo moštva pred začetkom sezone opravila le tri dni testiranj, ne opravijo tako imenovanega shakedown testa, pri katerem moštva in dirkači po navadi preverijo osnovno delovanje sistemov.

Pri Mercedesu so se odločili, da dan za snemanje promocijskega materiala, ki po navadi ekipam hkrati služi tudi kot prvi test dirkalnika, izvedejo v torek po testiranjih. Razlog za to naj bi bil, da tekmecem niso želeli razkriti tehničnih rešitev, med katerimi je tudi inovativen dizajn dna dirkalnika.

Toda načrti so se sfižili, ko so se v petek začela testiranja, Bottas pa je moral že po ogrevalnem krogu začasno prekiniti z delom in nato izpustiti večino dopoldneva zaradi okvare menjalnika, katerega so mehaniki menjali okrog tri ure. Finec se je vrnil šele proti koncu dopoldneva in je uspel odpeljati le pet krogov, nato pa je dirkalnik moral prepustiti moštvenemu kolegu Lewisu Hamiltonu.

Brianec je nato sicer uspel odvoziti 42 krogov, toda Mercedes je imel med vsemi moštvi po prvem dnevu najmanj odpeljanih testnih kilometrov. “Zdaj je lahko biti pameten,” je dejal Bottas. “Toda da, če bi se zdaj odločali še enkrat, bi filmski dan in prvi test opravili pred začetkom testiranj. V vseh letih do zdaj je bil dirkalnik nekvarljiv, druge zadeve pa so bile preizkušene na testni mizi. Prepričan sem, da bomo prihodnje sezone razmišljali drugače, kot letos,” je povedal.

“Veselili smo se vrnitve na stezo, vendar po prvem, inštalacijskem krogu, smo videli težavo z menjalnikom, katero smo morali nato odkriti in zamenjati menjalnik, kar pa vzame veliko časa. Nekaj krogov smo lahko odpeljali šele na koncu, saj je bil dan prekinjen. Sam sem odpeljal vsega 6 krogov, pa še to z dodatnimi senzorji na dirkalniku, kar definitivno ni dober začetek.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish