Mercedes blizu protesta zoper “nepravično prednost”

Avtor prispevka: , objavljeno 19. junija 2022 .

Moštvo Mercedes bi se na dirki za VN Kanade znašlo pod drobnogledom komisarjev, če bi se odločili uporabiti dodatne ojačitve dna dirkalnika.

FIA je izdala novo tehnično direktivo, ki ekipam nalaga odgovornost, da preprečijo poskakovanje njihovih dirkalnikov. Pri Mercedesu so na to odgovorili z nameščanjem dodatne opore dna na zadku dirkalnika, hitra rešitev pa je sprožila val začudenja med tekmeci, saj je FIA direktivo izdala v četrtek, ko je večina moštev bila na poti, ali pa je že pristala v Kanadi.

Nekatere ekipe so ostale v podrejenem položaju, saj dodatnih opor niso mogle poslati iz tovarne, ali jih izdelati med potjo v Kanado, pri tem pa se v moštvu Alpine celo sprašujejo, ali je Mercedes pridobil nepošteno prednost in morda tehnično direktivo prejel prej, kot druge ekipe.

“Direktiva je bila izdana, ko je naš tehnični direktor letel proti Kanadi, torej precej pozno,” je pojasnil Otmar Szafnauer, šef moštva Alpine. “Ojačitve nismo mogli izdelati tukaj, kar pa se tiče postopka, gre za tehnično direktivo, ki nima enake veljave, kot tehnična pravila. Dodatne opore torej verjetno ne bi bile dovoljene na kvalifikacijah in dirki in če jih bo kdo uporabil, bi se lahko znašli pod drobnogledom komisarjev. Trenutno dodatne ojačitve niso dovoljene, žal je tudi mi nimamo s sabo, saj lahko z njo dirkalnik nastavimo bližje tlom in pridobimo nekaj hitrosti.”

Pri Mercedesu so se pred kvalifikacijami odločili dodatne ojačitve odstraniti, saj naj bi po petkovih treningih ugotovili, da niso učinkovite, Szafnauer pa pravi, da bi le-te v ekipi Alpine pripravili do naslednje dirke, vendar so se odločili za drugačno pot. “Odločili smo se za bolj togo dno, zaradi česar smo na dirkalnik sicer dodali nekaj dodatne teže. To je cena, ki jo moraš plačati, če želiš ojačati dno. Z uporabo opor dosežeš enak učinek, le da na dirkalnik ne dodaš toliko dodatne teže,” je še pojasnil Szafnauer.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj