Mehkejše gume ustrezajo Pedrosi – Marquez

Avtor prispevka: , objavljeno 30. maja 2017 .

Aktualni svetovni prvak Marc Marquez meni, da njegov moštveni kolega Dani Pedrosa letos kaže tako dobro formo predvsem po zaslugi mehkejših gum, ki ustrezajo njegovemu slogu dirkanja, gume pa so tako tudi eden izmed razlogov, zakaj je petkratni svetovni prvak letos zbral manj točk od rojaka.

Marquez je na lestvici prvenstva na četrtem mestu, po petih dirkah pa je zabeležil eno zmago ter dvakrat padel. Tudi Pedrosa se je v Argentini znašel na tleh, toda v Franciji je slavil tretje mesto, s katerim se je vodilnemu Mavericku Vinalesu približal na vsega 17 točk, ima pa jih deset več od moštvenega kolega. To pa je tudi prvič po sezoni 2013, da je Pedrosa najvišje uvrščeni dirkač Honde, a že v Mugellu, prizorišču naslednje dirke, bi se stvari lahko začele obračati, saj bo Michelin po številnih kritikah dirkačem ponudil gume s tršo osnovo. Izmed 23 dirkačev jih je kar 20 glasovalo, da se v uporabo vrnejo trše gume, ki naj bi predvsem bolj ustrezale Valentinu Rossiju. “Motocikel niti ni slab, v Jerezu je bil morda celo najboljši,” je dejal Marquez. “Toda v Le Mansu smo spet imeli težave. Jaz nekoliko več, kot Dani, za to pa je kriva prednja guma.

Gre za mehkejšo konstrukcijo, moj dirkaški slog pa poudarja pridobivanje prednosti na zaviranjih. Dani vozi precej bolj gladko, najine nastavitve pa so povsem različne. Bil bi zaskrbljen, če se to ne bi spremenilo, toda mislim, da mi bo trša prednja guma, ki jo bomo uporabljali od VN Italije naprej, omogočila, da se bom bolj približal meji, ter si povrnil zaupanje v prednji del motocikla.”

Kljub prepričanju, da mehkejša guma koristi Pedrosi, pa ta v Le Mansu ni glasoval proti uvedbi trših gum. Proti je bil Vinales, skupaj z Jorgejem Lorenzom in Lorisom Bazom. “Za celoten dirkaški konec tedna imamo na voljo pet prednjih gum izbrane trdote, zato bi moral v nekem trenutku uporabiti tudi tršo različico,” je odločitev o glasovanju komentiral Pedrosa. “Bolje je, da prilagodiš motocikel in svoj dirkaški slog,” je še dodal.

Foto: Honda