Med Hondo in Red Bullom je zaradi dogovora s Fordom nastal “kitajski zid”

Red Bull Honda F1 2023
Avtor prispevka: , objavljeno 4. februarja 2023 .

Christian Horner je razkril kako bo naslednja tri leta potekalo sodelovanje med Hondo in njegovim moštvom Red Bull Racing, ki je napovedalo, da bo od sezone 2026 naprej uporabljalo Fordove pogonske agregate.

Med tehničnima partnerjema bo, po besedah Hornerja, nastal kitajski zid, tako da informacije ne bodo prehajale iz ene strani na drugo.

V petek je moštvo Red Bull Racing predstavilo letošnjo poslikavo dirkalnika RB19 in še uradno potrdilo govorice, da bodo v sezoni 2026 začeli sodelovanje s Fordom. Slednji bo motorje izdeloval tako za Red Bull Racing, kakor tudi njihovo drugo ekipo, Alpho Tauri.

V sezoni 2026 v veljavo stopajo nova pravila glede motorjev, ekipi iz Milton Keynesa pa bo do takrat motorje dobavljal trenutni partner Honda. Gre za nenavaden položaj, saj Horner pravi, da so s Hondo dosegli dogovor, ki bo preprečil prehod intelektualne lastnine. “Imamo dogovor in odličen odnose s Hondo do konca 2025,” je povedal.

“Ne bo prihajalo do prenosa intelektualne lastnine, saj Honda svoje motorje izdeluje na Japonskem, Red Bull Powertrains v Milton Keynesu pa je osredotočen na 2026. Med stranema tako stoji kitajski zid, a nedvomno bomo s Hondo sodelovali še naslednjih nekaj let in skupaj poskušali doseči čim boljše rezultate.

Honda nam ostaja predana, zato ni nikakršnih težav, poleg tega pa so trenutne pogonske enote zamrznjene. Honda je lastnik vse intelektualne lastnine teh motorjev, zato sami nimamo vpogleda v notranjost pogonskih enot. Kljub temu pa se bomo skupaj še naprej trudili ubraniti dosedanje uspehe in doseči nove.”

Honda se je sicer odločila zapustiti F1, vendar so se vendarle prijavili med proizvajalce pod pravili sezone 2026, zato, da lahko sodelujejo pri oblikovanju pravil, Horner pa medtem meni, da lahko Red Bull s Fordom naredi korak naprej. “Po letu 2026 bomo celoten dirkalnik izdelali pod eno streho,” je pojasnil. “Inženirji, ki oblikujejo šasijo, bodo sedeli ob inženirjih, ki bodo razvijali pogonske sklope, zato bo integracija motorjev v dirkalnik popolna, in tega ne smemo podcenjevati.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj