McLaren zahteva za Hondo enake pogoje kot jih imajo konkurentje

Avtor prispevka: , objavljeno 7. januarja 2015 .

Mednarodna avtomobilistična zveza se te dni sooča z vse večjimi pritiski s strani McLarna, saj le ta zahteva, da ima pri razvojo motorjev Honda enake pogoje kot konkurenca. Namreč Mercedes, Ferrari in Renault imajo možnost, da tekom leta predstavijo izboljšave na motorjih iz leta 2014, torej bi finalno verzijo modificiranih pogonskih agregatov videli šele tik pred prvo dirko sezone.

To luknjo v tehničnem pravilniku so našli pri Ferrariju, kjer so dejali, da ni nikjer jasno navedeno kdaj naj bodo motorji za sezono 2015 plombirani s strani FIA. Tik pred božičem pa je FIA pojasnila, da je najbolj logično, da dovolijo tudi razvoj med sezono. Poleg tega pa so s strani FIA dejali, da novi proizvajalci motorjev ne bodo imeli prednosti in svobode, saj so tudi ostali trije aktivni omejeni. To pa z drugimi besedami pomeni, da Honda lahko trenutno neomejeno razvija agregate, a samo do 28-tega februarja. Po tem datumu bo japonski proizvajalec zastal v razvoju in smel razvijati in nadgrajevati motorje šele v letu 2016.

Seveda to ne ustreza McLarnu, ki je želel s Hondo delati do zadnjega in v sezono 2016 priti z najboljšimi agregati, sedaj pa se jim obeta slab začetek. Tako iz McLarna pravijo: “McLaren-Honda je že navezala stik s FIA glede tega, a kaj več za enkrat ne želimo komentirati.” Debata bo še vroča, vsekakor pa je jasno, da po tehničnem pravilniku ne smejo proizvajalci predstaviti, oziroma homologirati več kot eno specifikacijo motorja na sezono.

Foto: McLaren