McLaren pritiska na Hondo

Avtor prispevka: , objavljeno 8. avgusta 2016 .

Nekoč uspešna ekipa, celo s svetovnimi prvaki, nad prvim delom letošnje sezone ne more biti zadovoljna. Četudi trdijo, da se premikajo naprej, velikega preskoka še vedno ni. V bistvu se ne morejo več niti pohvaliti da so najboljši od ostalih, saj so ekipe kot so Williams, Force India in celo Toro Rosso še vedno nekako pred njimi.

Zagotovo bi se rada tudi oba nekdanja svetovna prvaka Janson Button in Fernando Alonso ponovno borila za zmage, vendar očitno s trenutnim dirkalnikom McLarena to ne bo šlo. Tega se zaveda tudi vodstvo ekipe, ki ve, da je potreben en velik korak naprej, in to je možno samo z nadgradnjo trenutnega motorja dobavitelja Honde.

Četudi je motor vseeno boljši kot preteklo leto, je njegova moč še vedno manjša od večino ostalih dirkalnikov. To se je videlo tudi na nedeljski tekmi, ko so se nekateri brez težav zapeljali mimo McLarnovih dirkačev. »Naš motor je manj močen kot motorji večine konkurentov. Torej je potrebno delati na njemu, saj karoserija in aerodinamika ne predstavljajo težav, le moči je premalo,« je situacijo opisoval Alonso. Na hitrejših dirkališčih je moč takoj opazna, na počasnejših se obema dirkačema komaj uspe preriniti malo naprej.

Alonso je mnenja, da takšnega napredka ni možno doseči čez zimsko pavzo, zato je njegov pritisk na Hondo toliko večji – dajte nam boljši dirkalnik že sedaj. »Potrebujemo nove nadgradnje da lahko to majhno razliko premagamo. V kolikor nam to v drugem delo letošnje sezone ne uspe, potem tega ne bomo nadoknadili niti čez zimo.« je realen Alonso.

Tako je sedaj žogica pri izdelovalcu motorjev Hondi. Četudi so nadgradnje motorjev regulirane, za izdelovalce motorjev ne velja pravilo, da v času poletne pavze ne delajo na razvoju motorjev. Sama ekipa McLaren je zaprla svojo tovarno v Wokingu, kar pa ne pomeni, da je nastopil poletni dopust tudi glavni inženir pri Hondi Yusuke Hasegawa s svojo ekipo.

Tako bi naj že na naslednji dirki konec avgusta za VN Belgije na dirkališču Spa Honda dostavila določene nadgradnje, ki bi zaostanek McLarena za ostalimi zmanjšal. Glede na to, da tako Spa kot tudi naslednja dirka v Monzi veljajo za hitrejša dirkališča je ta nadgradnja več kot le mokra želja. Oba dirkača se zavedata, da veliko več ne moreta nadoknaditi, vendar bi viden napredek doprinesel k temu, da bi se lahko preko zimske pavze še bolje pripravili na novo sezono.

»Drugi del letošnje sezone traja le par mesecev. Kakršni koli napredek nam  uspe, bo to dober doprinos za naslednjo sezono,« je prepričan vodja ekipe Eric Boullier. Kljub vsemu Button le najde nekaj pohvalnih besed v nasprotju z Alonsom, ki je do ekipe zelo kritičen. »Zadeve ne gredo tako hitro, kot bi pričakovali in si želeli, ampak kljub vsemu naša ekipa deluje odlično, saj imamo na vsaki dirki nekaj novega. Verjamem, da toliko novosti na dirkalniku pri drugih ekipah zagotovo ni,« je ekipo pohvalil Button.

Jasno je, da dokler ne bo vidnega napredke ne v Wokingu ne v Sakuri, ne bo miru in pavze. Torej bosta obe naslednji dirki zadnji teden v avgustu in prvi teden v septembru velika priložnost, da se v ekipi povrneta moč in medsebojno zaupanje.

 

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj