McLaren: Prepozno za tretji dirkalnik

Avtor prispevka: , objavljeno 25. septembra 2014 .

McLarnov dirkaški direktor Eric boullier meni, da je za idejo tretjega dirkalnika za sezono 2015 prepozno. Idejo o tretjem dirkalniku je kot prvi dal sicer Montezemolo (nekdanji predsednik Ferrarija), a za njo se zadnje čase vse bolj ogreva Ecclestone, kateri pa mora prepričati le še ekipe. Slednje imajo pri tem veliko besede in na Bernijevo žalost jim tretji dirkalnik ne diši preveč.

Poleg razlogov, da bi bil tretji dirkalnik slaba izbira za šport, pa dirkaški direktor Eric Boullier pri McLarnu pravi, da je tudi praktična težava o izvedbi: »Potrebno je izdelati še eno šasijo, to pripelje s seboj tudi logistiko, ljudi in vsaj šest mesecev priprav. Mislim, da je za prihajajočo sezono prepozno.«

Sicer je Bernie idejo o tretjem dirkalniku predstavil kot možnost rešitve za F1, saj bi ta šport lahko zapustilo kar precej manjših ekip. Boullier tako pravi: »Ta debata je prišla ob nepravem času. Če bomo morali uporabiti tretji dirkalnik, potem ga pač bomo. Lahko je govoriti in spraševati, a, če bomo nekega dne lahko pomagali formuli ena s tretjim dirkalnikom, bomo to tudi storili.

V ozadju je seveda tudi denar. Moto športni šef Mercedesa Toto Wolff tako ocenjuje, da bi tretji dirkalnik vsako ekipo na leto stal dodatnih 30 do 35 milijonov evrov. Poleg tega Wolff še dodaja, da ne bi bilo dobro za F1, če bi jo zapustile manjše ekipe: »Ne vem, če je to dobro za šport. Obstaja pravilo, da v kolikor število dirkalnikov pade pod 20, se spodbudi določene ekipe, da zapolnijo tretjo ekipo. To se trenutno ne dogaja in ne vidim, da bi v bližnji prihodnosti imeli na startu pod 20 dirkalnikov.

F1 bi morali zapustiti vsaj dve ekipi. Po drugi strani pa tretji dirkalnik predstavlja tudi dodatne stroške. Sam nisem pristaš te ideje, saj bi tako izgubili še kakšno ekipo, ker to enostavno ne bi bilo več donosno.«

Foto: McLaren

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish