Mazepin zaradi ruskega dopinga brez zastave

Avtor prispevka: , objavljeno 6. februarja 2021 .

Nikita Mazepin, letošnji novinec, naslednji dve sezoni ne bo smel dirkati pod rusko zastavo, v primeru zmage pa mu na odru za zmagovalce ne bo smela igrati ruska himna, saj je mednarodno športno sodišče (CAS) Rusijo kaznovalo zaradi dopinga na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014, kazen pa sega tudi v motošport pod okriljem zveze FIA.

Odločitev CAS vpliva na vse ruske dirkače, tako v prvenstvu WRC, WEC, WRX, Formula E, ki bodo sicer lahko dirkali, a bodo uradno imenovani “nevtralni športnik iz Rusije”, imajo pa možnost, da uporabijo akronim RAF (Russian Automobile Federation). Še vedno bodo lahko uporabljali barve ruske trobojnice, vendar pa jim na dogodkih pod okriljem zveze FIA ne bo smela igrati ruska himna, torej, v primeru zmage, pa tudi na primer pred dirko za VN Rusije v Sočiju.

Ruske zastave bodo dovoljene na prizorišču le gledalcem, edini Rus, ki bo smel dirkati pod zastavo svoje očetnjave pa bo Robert Shwartzman, ki bo letos nastopal v Formuli 2, ki ni del svetovnega prvenstva pod okriljem FIE.

Čeprav je WADA – svetovna antidopinška agencija, prepovedala svetovna prvenstva v Rusiji, pa bo dirka Formule 1 potekala po načrtih, saj je dovoljena izjema za dogodke, ki imajo sklenjene pogodbe, katere bi ne izvedba kršila.