Maya Weug – Prva ženska v Ferrarijevi dirkaški akademiji

Avtor prispevka: , objavljeno 22. januarja 2021 .

Maya Weug je prva dirkačica, katero je Ferrari dodal svojemu dirkaškemu podmladku. 16-letna Maya Weug je sicer zmagovalka iniciative Girls on Track Rising Stars, katero je pripravila mednarodna avtomobilistična zveza FIA.

Girls on Track služi iskanju nadarjenih ženskih voznic med 12. in 16. letom starosti, Maya, sicer Nizozemsko-Belgijskih korenin, pa bo za nagrado letos nastopala v Formuli 4, pri tem pa jo bo v celoti financirala Ferrarijeva dirkaška akademija.

Weugova se je za končno nagrado potegovala s še 19 drugimi tekmicami. Po treh krogih tekmovanj so se zadnje štiri kandidatke, med katerimi so bile še Julia Ayoub iz Brazilije, Antonella Bassani, ter Doriane Pin iz Francije, podale na dirkališče Paul Ricard, kjer so šle skozi rigorozen petdnevni program ocenjevanja, od tega so dva dneva preživele na stezi za volanom dirkalnika F4.

https://twitter.com/insideFDA/status/1352661578819260421

“Ne najdem pravih besed, ki bi opisale moja čustva,” je po zmagi dejala Weugova. “To so bile moje sanje vse odkar sem začela dirkati v kartingu. Biti del Ferrarijeve družine je nekaj neverjetnega, to da mi je uspelo zmagati pa je enostavno izjemno. Zelo sem vesela in hvaležna celotni Ferrarijevi akademiji, ter zvezi FIA. Zelo veliko sem se naučila, toda epidemija Covida mi je zadeve močno otežila, saj sem le težko prišla pravočasno sem.”

Ferrarijeva akademija mladih dirkačev je na pot v Formulo ena postavila kariere kar nekaj mladih dirkačev, med njimi Charlesa Leclerca, Lanca Strolla, Antonia Giovinazzija, Micka Schumacherja ter pokojnega Julesa Bianchija. Mladeniči pa se po besedah menedžerja akademije, Marca Matasse, lahko počasi bojijo za svoje mesto v Formuli 1: “Charles (Leclerc) je prvi izmed naših dirkačev, ki je uspešno prehodil pot iz nižjih kategorfij, do Ferrarija v Formuli 1, zato je za nas postavil poseben mejnik. Toda ena izmed štirih finalistk je dosegla najvišje ocene doslej, zato ima, ne glede na spol, odlično možnost, da napreduje po poti Leclerca.”

Prihod Weugove pa je pozdravil tudi šef moštva Ferrari, Mattia Binotto: “Mayin prihod je znak naših načrtov, da v motošport vključimo tudi nežnejši spol. Pet izmed naših 19 mladih dirkačev se je prebilo do Formule 1 in štirje izmed njih, bodo skupno zasedli 20% štartne vrste v letošnji sezoni Formule 1.”

Tri poraženke finala pa ne bodo ostale praznih rok, saj bodo v Ferrarijevi akademiji budno spremljali njihov razvoj, letos pa bodo opravile testno vožnjo dirkalnika Ferrari Challenge.

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj