Marquez bo po zapleteni operaciji rame okreval dlje od pričakovanega

Avtor prispevka: , objavljeno 24. januarja 2019 .

Aktualni svetovni prvak Marc Marquez bo priprave na letošnjo sezono začel v nekoliko slabđi formi, saj njegova rama po operaciji še ni povsem zaceljena. Dirkač Honde je lani večkrat izpahnil levo ramo, posledično pa je omejil tudi vožnjo na testiranjih po koncu sezone. Decembra se je odpravil na operacijo, s katero naj bi preprečili tako pogoste izpahe in sprva je bilo načrtovano, da bo povsem okreval že sredi januarja, toda poseg je bil bolj agresiven in zapleten, okrevanje pa naj bi trajalo od tri do štiri mesece.

To pomeni, da bo na prvih zimskih testiranjih daleč od željene forme, toda Španec cilja, da bo stoodstotno pripravljen za prvo dirko sezone v Katarju, ki bo 10. marca.

“Rama na testiranjih v Sepangu ne bo 10–odstotno pripravljena, toda cilj je, da bomo čimbližje popolni pripravljenosti za dirko v Katarju,” je povedal Marquez. “Operacija je bila bolj agresivna in zapletena, kot je bilo pričakovano. Trajala je štiri ure, saj je bil poseg bolj zapleten, kot so ocenili zdravniki. Pravijo, da bo čas okrevanja vsaj tri mesece, vendar že zdaj, tri mesece in pol po operaciji, trdo treniram. Za zdaj dobro napredujem, kar je najpomembnejše.

Kako dobra bo rama v Sepangu še ne vem. Do takrat imamo še dva tedna, vsak dan pa čutim izboljšanje. Toda najbolj naporna bo fizična kondicija, saj je steza Sepang ena izmed najbolj fizično zahtevnih.”

Marquez se nahaja v podobni situaciji, kot pred sezono 2014, ko si je med treningom zlomil nogo. Tudi takrat je sezono začel poškodovan, a je kljub temu zmagal na prvih desetih dirkah sezone in kasneje z lahkoto osvojil naslov svetovnega prvaka. Vendar po njegovih besedah bo letos moral biti bolj previden, da se poškodba ne bi ponovila. “V 2014 so bila zimska testiranja težka, saj sem se po prvih testiranjih poškodoval in moral počivati mesec in pol, kar je pomenilo, da sem takoj zatem nastopil na dirki, in potem je bila sezona zame najboljša.

Toda zdaj sem v drugačnem položaju, saj je za mano obsežna operacija. Rama je bila zelo poškodovana, kar mi je delalo težave vso lansko sezono, zdaj pa se počutim bolje. Trudimo se, da bom čimprej popolnoma pripravljen, vendar mislim, da je pomembno, da začnemo počasi, da se poškodba ne obnovi. Ne bi rad videl, da bi po manjšem padcu bil v enakem stanju, kot lani, zato moram biti potrpežljiv,” je še dodal sedemkratni svetovni prvak.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish