Martin Brundle: Zame so novi dirkalniki grdi

Avtor prispevka: , objavljeno 21. marca 2017 .

Jasno je, da dirkalniki Formule 1 niso vsem po godu. Skoraj teden pred prvo dirko se je med ljubitelji Formule 1 razvnela ta diskusija. Hitrejši dirkalniki, širše pnevmatike, glasnejši motorji, vse to naj bi Formulo 1 v letošnji sezoni naredilo bolj privlačno. Ta vikend se bo videli, ali so se obljube uresničile ali ne. Drži, da so novi dirkalniki hitrejši od tistih iz pretekle sezone, vendar so nekateri začeli v ospredje postavljati optiko in izgled dirkalnikov.

Že pri prvih  predstavitvah dirkalnikov je bilo jasno, da so oblikovalci dirkalnikov veliko stavili na zadnji del dirkalnika, kjer so, po mnenju nekaterih strokovnjakov, zadnja krilca prevelika. Oblikovalci to utemeljujejo z boljšim prijemom in večjo aerodinamiko. K negativnemu mnenju se pridružuje tudi Martin Brundle v svoji jasni in kritični izjavi: »Zame osebno je največje presenečenje, kako grdi so novi dirkalniki.«

»Obljubljali so širše, nižje in bolj seksi dirkalnike, sedaj pa vidimo take, ki sploh niso podobni Formule 1,« je nadaljeval s svojo kritiko. Tako priznava, kot še marsikdo, da so tako glede novih pravil za dirkalnike kot glede oblikovalcev zelo razočarani. Ne glede na se pa so očitno to dirkalniki nove dobe, na katere se bomo morali navaditi.

»Poleg tega se mi sprednja krilca zdijo prevelika. Če se uniči samo en de, lahko dirkač pozabi na nadaljevanje dirkanja. V mojih časih temu ni bilo tako, zato zagovarjam preproste dirkalnike in ne tega, kar se nam trenutno ponuja,« je še dodal Brundle.

»Priznam pa, da mi je všeč vsaj čisto zadnji konec, torej zadek dirkalnikov. Tako bi naj dirkalniki izgledali. Vem, da imajo oblikovalci na razpolago dovolj sredstev, da bi lahko pod črto naredili nekaj dobrega. Zadek jim je dejansko uspel,« je svoje mnenje  zaključil Britanec.

Kakorkoli že, grdi ali lepi, vemo da se lahko glede okusa vedno prepiramo. Kakor hitro se najde nekdo, ki nove dirkalnike kritizira, tako hitro se najde nekdo, ki jih hvali. Recimo Toto Wolff, ki je po svojih besedah več kot zadovoljen s predstavljenim dirkalnikom. »Dirkača sta mi povedala, da je novi dirkalnik enostavno brutalen, in takšni morajo biti dirkalniki«, je vesel Wolff.

»Namenoma sem se ob testiranjih postavil na različne dele dirkališča in še enkrat priznam, da so to izjemni dirkalniki. Hkrati verjamem, da bodo tudi za ljubitelje Formule 1 nekaj posebnega. Morda je potrebno dirkalnike res videti v akciji, ne samo na predstavitvi in slikah,« je še dodal Avstrijec.

Nico Rosberg, ki si je prišel ogledati testiranja v Barceloni, je podal svojo oceno. »Novi dirkalniki so nekaj posebnega in po mojem mnenju bi takšni morali biti. Dirkači morajo biti kot gladiatorji v svojem dirkalniku. Verjamem, da jih bodo tudi novi dirkalniki pripeljali na njihove fizične meje,« je pojasnjeval v pogovoru.

»Dirkalniki so ponovno podobni dirkalnikom, saj so se povečali in narasli. Kot večji so mi bolj všeč,« je nove dirkalnike pohvalil tudi novi športni direktor Formule 1 Ross Brawn.

Prvi dirkaški vikend bo pokazal prave številke in hitrosti in morda bo takrat lažje ocenjevati, ali so se nova pravila obnesla ali ne, saj je pravi pokazatelj čas in ne le optični izgled.

Foto: Sky