Marquezu zmaga na premierni dirki na Tajskem

Avtor prispevka: , objavljeno 7. oktobra 2018 .

Marc Marquez se je z zmago na prvi dirki razreda MotoGP na Tajskem že povsem približal sedmemu naslovu svetovnega prvaka. Španec je vse do zadnjih metrov dirke za ovratnik dihal Andrea Dovizioso, blizu pa je bil tudi Maverick Vinales na prerojeni Yamahi.

Marquez je dirko začel s prvega mesta, kot prvi dirkač v zgodovini MotoGP, ki je najboljši štartni položaj osvojil zatem, ko se je na kvalifikacijah boril že v prvi kvalifikacijski skupini, in v vodstvu ostal prve štiri kroge, zatem pa ga je v tretjem ovinku presenetil Valentino Rossi, ki je v prvi polovici dirke kazal solidno hitrost. Toda v enajstem krogu dirke je v prvem ovinku premoč priznal tako Doviziosu, kot Marquezu, ki sta počasi začela stopnjevati tempo. A prava drama se je začela šele pet krogov pred koncem dirke, ko je Marquez napadel Doviziosa a se odpeljal z idealne linije. V Naslednjem krogu sta se dirkača Honde in Ducatija kar dvakrat izmenjala v vodstvu, njun obračun pa je omogočil Vinalesu in Rossiju, da sta se jima približala.

Vinales je prehitel Rossija, Dovi in Marc pa sta se še naprej borila in izmenjevala mesti, tudi v predzadnjem krogu dirke. Zadnji krog je Dovizioso začel kot vodilni in po blokadi Marcovega napada v tretji ovinek je pustil nekaj prostora na vstopu v peti ovinek in Marquez je prevzel vodstvo vse do zadnjega ovinka dirke, kjer je Dovizioso znova napadel, toda Marquez je imel na izhodu boljšo linijo, ter se odpeljal proti zmagi.

Vinales je bil blizu, toda ne dovolj, da bi se lahko umešal v končni obračun za zmago, kljub temu pa je Yamahi privozil prvo uvrstitev med najboljše tri po dirki v Nemčiji. Rossi se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, vendar pa Italijan verjetno ni bil pretirano razočaran, saj je to njegova najboljša uvrstitev na dirki vse od VN Češke v avgustu.

Yamahino dobro formo je potrdil tudi Johann Zarco na petem mestu, pred Alexom Rinsom. Cal Crutchlow je bil poleg Marqueza drugi dirkač Honde med najboljšo deseterico, saj so zadnja tri mesta do desetega mesta zasedli Alvaro Bautista, Danilo Petrucci ter Jack Miller na Ducatijih.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish