Marquezu se kazen zdi prestroga

Avtor prispevka: , objavljeno 20. oktobra 2013 .

 

Novinec v kraljevem razredu motociklizma Marc Marquez je po šokantni diskvalifikaciji z dirke v avstralskem Philip Islandu pojasnil razlog za napako, ki ga je morda stala letošnje lovorike.

Španec bi že danes lahko zapečatil letošnjo sezono, toda zaplet s prevelikim pregrevanjem gum na novi podlagi je poskrbel, da so dirko s 27 krogov skrajšali na 19, uveden pa je bil tudi obvezen postanek, kjer so dirkači zamenjali motor, s tem pa tudi gume. Nihče izmed dirkačev namreč ni smel na enem kompletu gum odvoziti več kot deset krogov.

Jorge Lorenzo, Marquez in Dani Pedrosa so dirkali tesno skupaj, ko je prišel čas za obvezne postanke. Pedrosa je s svojim opravil v devetem krogu, Lorenzo v desetem, Marquez pa je zaradi napake moštva v bokse zapeljal šele v enajstem.

“V ekipi smo naredili napako,” je pisalo v izjavi moštva Repsol Honda. “Navodila smo razumeli tako, da lahko Marc konča deset krogov in šele pred zaključenim enajstim krogom zapelje v bokse, zato smo dirkaču dali napačna navodila. ”

Marquez se med dirko seveda napake ni zavedal, zato je po menjavi motorja na stezo zapeljal pripravljen na boj za zmago in se pri tem celo spopadel z Lorenzom. Dirkač Honde je vozil na drugem mestu, ko mu je štarter dirke pokazal črno zastavo.

“Z ekipo smo se pri načrtu močno ušteli,” je dejal Marquez. “Zmedlo nas je, saj smo bili prepričani, da lahko dokončamo deset krogov in se ustvimo pred koncem enajstega. Sam pa sem sledil navodilom ekipe. Ko so mi na tabli pokazali naj zapeljem v bokse, sem to tudi storil, toda bili smo prepozni. Mislili smo, da to smemo storiti, toda iz napake se bomo naučili in na Japosnkem dirkali naprej.

Ko sem videl črno zastavo ob svoji štartni številki, nisem ravno razumel, kaj se dogaja. Mislil sem, da sem morda vozil prehitro skozi bokse, ali pa da sem prevozil belo črto ob izvozu.

Kazen je bila morda malce preostra, toda tako so se odločili. Morda bi lahko dodelili kakšno drugo kazen, ki jim je bila na voljo, morda le vožnjo skozi bokse,” je po dirki razmišljal Marquez.

Španec bi že na tejdirki lahko teoretično osvojil letošnji naslov prvaka, z diskvalifikacijo pa ni vknjižil točk, lorenzo pa je njegovo prednost v skupnem seštevku znižal na 18 točk.

“Prvenstvo je še dolgo in pred diskvalifikacijo sem se lahko boril za zmago, tako da nam kljub vsemu dobro kaže, zdaj pa moramo le nadaljevati, kot do zdaj,” je dodal 20-letni Marquez.