Marquezu fantastična dirka v Argentini, Lorenzo z ničlo

Avtor prispevka: , objavljeno 3. aprila 2016 .

Marc Marquez je suvereno dobil napeto dirko za VN Argentine. Ključno vlogo je igrala hitra menjava motocikla, kjer je Valentino Rossi izgubil stik s Špancem. Vozil je po več kot sekundo na krog hitreje, nato padel za oba Ducatija, na koncu pa v prav zadnjem krogu pridobil obe mesti, ko je Andrea Iannone z dirke in s stopničk zbil sebe in svojega moštvenega kolega Andreo Doviziosa. Tretji je bil Dani Pedrosa.

Po štartu je vodstvo prevzel Lorenzo, medtem ko je Iannone na zaviranju v prvi zavoj iz dirke skoraj izločil Marqueza in Pedroso. Prvi jo je iz incidenta odnesel k sreči le z odlomljeno kamero na zadnku motorja.

Marquez je padel na četrto mesto, nato pa uspel prehiteti Lorenza, ter Rossija in Doviziosa. Lorenzo je izgubljal stik z vodilnimi, težek konec tedna, ki ga je pričakoval, pa se je zanj končal po nekaj krogih, ko je padel v prvem ovinku.

Rossi se je držal Marqueza, ga na štartno-ciljni ravnini prehitel, nato pa prepozno zaviral in Špancaa spustil mimo. Dvojica je v naslednjem krogu izmenjala mesti, nato pa sta oba zapeljala v bokse na obvezno menjavo motorja.

Zaradi negotovosti o vzdržljivosti in varnosti zadnje gume, je vodstvo dirke le to skrajšalo za pet krogov in naročilo obvezno menjavo v enemu izmed treh krogov sredi dirke.

Prav tu pa se je Rossiju, vsaj na videz, zalomila dirka. Marquezova popolna taktika in hitra menjava motorja mu je omogočila, da je proti Rossiju pridobil kar tri sekunde. Italijan se je nato znašel še v težavah, ko sta se mu nevarno približala Maverick Vinales in Iannone. Vinales je na nasprotni ravnini poskušal prehiteti Rossija, a Suzukijev motor ni bil kos Yamahi, Vinales pa je nato v prvem ovinku, tri kroge pred koncem, padel in zapravil senzacionalne prve stopničke v razredu MotoGP.

Rossi pa si ni mogel oddahniti, saj sta se na njegovem zadku že vozila Ducatija. Iannone je v predzadnjem krogu uspel najti pot mimo Rossija, Dovizioso pa je ob majhni napaki Rossija sledil moštvenemu kolegu. Rossi je tako padel na četrto mesto.

Ducatiju se je nasmihala dvojna uvrstitev na stopničke, toda v zadnjem krogu je Iannone poskušal prehiteti Doviziosa, pri tem pa zdrsnil in s steze s sabo pometel še Doviziosa. Rossi se je tako srečno prebil nazaj na drugo mesto, medtem ko je na račun Ducatijev do stopničk prišel tudi Marquezov moštveni kolega Pedrosa.

Na četrtem mestu je presenetil Eugene Laverty, ki je dosegel svojo najboljšo uvrstitev v najvišjem razredu motociklizma. Za njim sta v cilj pripeljala Hector Barbera in Pol Espargaro, ki je na šesto mesto padel v zadnjem krogu, ko je zapeljal s steze.

Stefan Bradl je bil soliden sedmi pred Bradleyem Smithom, Titom Rabatom in Alvaro Bautisto, ki je dopolnil moštveni uspeh Aprilije, z dvojno uvrstitvijo med prvih deset.

Aleix Espargaro je padel v prvih krogih dirke, a se do konca dirke prebil do enajstega mesta, pred nadomestnega voznika v moštvu Pramac, Michela Pirroja.

Dovizioso se je po nespametni potezi moštvenega kolega pobral, ter motor pririnil čez ciljno črto in se tako uradno uvrstil na trinajsto mesto, kjer je zaslužil nekaj točk.

Vodstvo v skupnem seštevku prvenstva je prevzel Marquez z 41 točkami, drugi je Rossi s 33 točkami, karavana pa se seli v Teksas, kjer bo že ta konec tedna nova dirka.

Foto: Honda

Leave a Reply

Prosimo Vpišitee za komentiranje
  Naroči se  
Pošlji obvestilo