Marquez zmagal, Lorenzo padel, Rossi zamočil

Avtor prispevka: , objavljeno 13. septembra 2015 .

Marc Marquez je na dirkališču Misano vknjižil novo zmago, potem ko je izkoristil spreminjajoče se pogoje na stezi. Valentino Rossi se je po padcu Jorgeja Lorenza zadovoljil z le petim mestom, saj je kljub nizi uvrstitvi povečal prednost v skupnem seštevku prvenstva.

Marquez je v mokrih pogojih sledil dirkačema Yamahe, a je motor zamenjal takoj, ko se je steza posušila, medtem ko sta Lorenzo in Rossi ostala na stezi in izgubila veliko mest.

Lorenzo je pri visoki hitrosti padel in moral odstopiti, Rossi pa je padel v ozadje.

Bradley Smith je celotno dirko odpeljal na gumah za suho stezo, se v enem delu dirke vozil izven dvajseterice, na koncu pa se pripeljal do drugega mesta. Scott Redding je v šestem krogu dirke padel, a se je pobral in na koncu slavil doseženo tretje mesto.

Lorenzo, ki je dirko začel s prvega mesta, je vodstvo obdržal tudi v prvih krogih in si celo pridirkal nekaj prednosti pred Marquezom, a močnejši dež je dirkače prisilil na menjavo motorjev. Lorenzo je iz boksov pripeljal kot prvi, pred Marquezom, a sta Španca mesti kmalu zamenjala. Nekaj krogov kasneje je vodilni Marquez napravil manjšo napako in predse spustil Lorenza. Dvojcu se je priključil še Rossi, ki je nadoknadil štiri sekunde zaostanka. Ko se je steza začela sušiti, je Marquez Italijana taktično spustil predse, saj je med čakanjem na menjavo motorjev želel imeti dirkača Yamahe na očeh. Dirkač Honde se je kot prvi izmed vodilne trojice odločil za motor z gumami za suho stezo, dirkača Yamahe pa sta kljub pozivom moštva, nadaljevala z gumami za mokro stezo pri čemer sta proti Marquezu izgubila deset sekund.

Lorenzo in Rossi sta po menjavi motorjev vodstvo prepustila Marquezu, kateremu sta sledila Smith in Loris Baz, ki sta dirko prevozila na gumah za suho stezo tudi med nalivom.

Rossi je motor menjal med zadnjimi in ko se je Italijan pred domačim obinstvom vračal na stezo, je Lorenzo v predzadnjem ovinku pri visoki hitrosti padel in zabeležil prvo letošnjo ničlo.

Marquez je še naprej vodil pred Smithom, Baz pa se na tehnično slabšem motorju ni mogel več upirati Reddingu.

Rossi je v cilj pripeljal kot peti, potem ko se je moral nekaj krogov otepati Danila Petruccija. Za Italijana je bila to letos prva uvrstitev izven prve trojice, a je kljub temu vodstvo v prvenstvu povišal na 23 točk.

Dirkača Ducatija, Andrea Iannone in Andrea Dovizioso sta bila sedmi in osmi, deseterico pa sta zaključila Aleix Espargaro in Dani Pedrosa.

Foto: Honda