Marquez zadovoljen, kljub osmem mestu na treningu

MotoGP: Marc Marquez je zadovoljen kljub osmemu času petkovih treningov
Avtor prispevka: , objavljeno 30. marca 2019 .

Čeprav je Marc Marquez na drugem prostem treningu postavil šele osmi čas, pa je njegova forma v simulaciji dirke zelo vzpodbudna, saj je bil tempo dirkača Honde najboljši. Čas treninga je nekoliko zavajajoč, saj je bil aktualni svetovni prvak praktično edini, ki v zadnjih minutah treninga na stezo ni zapeljal z povsem novo gumo in se podal v lov na najhitrejši čas.

“Že na prvem treningu sem imel dober občutek, saj sem lahko brez težav vozil po željenih linijah,” je povedal Marquez. “Res je, da sem v simulacijah dirke najhitrejši, toda za nami sta šele prva treninga. Dobro bi bilo, če bi bil tako hiter tudi po koncu jutranjih ogrevanj pred dirko. Sam vedno najprej poiščem mejo oprijema, vendar pričakujem, da se bo količina oprijema na stezi povečala in drugi bodo vozili hitreje.”

Steza Termas de Riso Hondo ne prizanaša gumam, zato bodo pnevmatike tudi letos igrale pomembno vlogo. “Za zdaj nimam težav z gumami. Michelin je sem pripeljal gume podobne lanskim, te pa so tudi podobne tistim, s katerimi smo vozili v Katarju, le da so prednje gume trše. Občutek je dober, toda pričakujem, da bodo gume tekom dirkaškega vikenda, z večjo količino oprijema na stezi, delovale drugače,” je povedal in pojasnil, da tudi med simulacijo dirke ni imel težav s prekomerno obrabo, ki je pestila številne druge dirkače. “Z gumami nisem imel težav. Na tej stezi je lahko postaviti hiter krog, precej težje pa je biti konstantno hiter. Gume tukaj trpijo in na treningih smo se zato veliko posvečali prav gumam. Za zdaj kaže, da smo hitri, vendar pa nas čaka še nekaj dela.

Na treningih se vedno pripravljamo na dirko, tako pa je tudi tokrat in uspelo nam je doseči pozitivne rezultate. Na nekaterih drugih stezah je sicer zelo pomembno, da v petek postaviš hiter čas, tu pa smo načrtovali peto ali šesto mesto na lestvici skupnih časov, toda na koncu sem skoraj izpadel iz deseterice. Steza je zelo kratka, zato so razlike med dirkači zelo majhne. Tu je lažje postaviti hiter krog, kot v Katarju, saj obstaja več kot ena idealna linija. Toda prepričan sem, da bodo razlike na dirki večje.”

Marquez pa je dejal, da je napredek Honda v primerjavi z lani očiten. “Letošnji motocikel je evolucija lanskega. Videti je, da smo izbrali pravo pot za razvoj, saj je naprimer pogonski agregat precej boljši kot lani,” je še dodal.

Foto: Honda