Marquez z zmago na Tajskem do osmega naslova prvaka

Avtor prispevka: , objavljeno 6. oktobra 2019 .

Marc Marquez je zmagovalec dirke za VN Tajske. Z zmago je letošnjo sezono okronal z naslovom svetovnega prvaka, potem ko je Andrea Dovizioso končal šele na četrtem mestu. Drugi je bil Fabio Quartararo, ki je aktualnemu prvaku začinil dirko in ga v zadnjem ovinku dirke poskušal prehiteti in poseči po prvi zmagi v razredu MotoGP. Tretji je bil Maverick Vinales, pred Doviziosom, peto mesto je osvojil Alex Rins, pred Francom Morbidellijem, Joanom Mirom ter Valentinom Rossijem.

Quartararo je povedel na dirki takoj po štartu. Na začetku drugega kroga ga je napadel Marquez, ki je nato zaviral prepozno in se vrnil nazaj za Francoza. Španec, ki je vedel, da je za naslov dovolj že drugo mesto, se je nato umiril za dirkačem moštva Petronas SRT, s katerim sta skupaj počasi začela bežati tekmecem, pri tem pa sta izmenično postavljala najhitrejše čase dirke. Njunemu tempo je nekaj časa sledil Maverick Vinales, Andrea Dovizioso na četrtem mestu pa je že počasi začel izgubljati stik z vodilno skupino. Iz ozadja ga je ogrožal Franco Morbidelli, nanj pa je pritiskal Rossi.

18. krogov pred koncem je Quartararo še pospešil in nekoliko pobegnil tudi Marquezu, medtem pa je Vinales za vodilnim zaostajal že skoraj tri sekunde. Trinajst krogov pred koncem je začel Marquez pritiskati na vodilnega Quartarara.

Sedem krogov pred koncem je še vedno vodil Quartararo z četrt sekunde prednosti, Vinales je na tretjem mestu zaostajal dve sekundi in pol, vrstni red za njim pa je bil Dovizioso, Rins, Morbidelli, Mir, Rossi, Petrucci ter Nakagami.

Štiri kroge pred koncem dirke je Marquez znova napadel za vodstvo in še enkrat zaviral malce prepozno, zaradi česar je Quartararo vodstvo prevzel nazaj. Toda dirkač Honde je še naprej pritiskal na vodilnega in v zadnjem krogu znova sprožil prehitevanje. Tokrat je bil kljub manjši napaki uspešen. Quartararo je v zadnjem ovinku dirke napadel nazaj, a Marquez ga je uspel zadržati za sabo, ter zmagati na dirki. Z zmago je osvojil svoj skupni osmi naslov svetovnega prvaka, šesti v razredu MotoGP.