Marquez vs Rossi: Kdo je boljši po 100 dirkah?

Avtor prispevka: , objavljeno 7. avgusta 2018 .

Marc Marquez je v Brnu odpeljal svojo stoto dirko v razredu MotoGP in še povečal vodstvo v točkovanju svetovnega prvenstva, ter se tako približal še korak bližje sedmemu naslovu motociklističnega prvaka. Španec vse od vstopa v najtežji razred svetovnega prvenstva v motociklizmu premika mejnike, saj je denimo že v svoji prvi sezoni leta 2013 postal najmlajši svetovni prvak, lani pa je slavil že četrti naslov v petih sezonah.

Navijači se pogosto zapletajo v debate o tem, ali je Marquez najboljši vseh časov, seveda pa niso redke niti primerjave z Valentinom Rossijem. Eni so prepričani, da bo Španec do konca kariere zlahka podrl vse rekorde, ki jih je postavil The Doctor, drugi pa so prav tako prepričani, da mu to ne bo nikoli uspelo.

Toda kaj pravijo statistike, če primerjamo, kako sta se dirkača odrezala na svojih prvih stotih dirkah?

No, vsekakor je Marquez razred zase, če gledamo statistiko zadnjih stotih dirk, kjer je prevladoval v vseh pogledih.

 RossiMarquez
Zmage1040
Pole648
Stopničke5571
Točke14461715

Marc je od stotih dirk 71 izmed njih končal na stopničkah, zmago pa je slavil v 40% odpeljanih dirk, medtem ko je Rossi zmagal na le desetih. Tudi kar se tiče uvrstitev med najboljše tri je Marquez kar precej pred Rossijem, ki je šampanjec na odru pil 55-krat. Aktualni svetovni prvak pa kraljuje tudi po številu zmag na kvalifikacijah, saj je skoraj polovico (48) vseh odpeljanih dirk začel z najboljšega štartnega položaja, s prvega mesta pa je Rossi začel le šest izmed zadnjih 100 dirk. Marquezov izkoristek točk je prav tako izjemno impresiven, saj je zbral 68.8 odstotkov od vseh točk, ki so bile na voljo.

 RossiMarquez
Zmage5440
Pole3048
Stopničke8271
Točke v %7869

Slika pa je drugačna, če z Marquezom primerjamo Rossijevih sto začetnih dirk v najtežjem razredu. V tem pogledu je bil Italijan uspešnejši, saj je zabeležil 14 zmag več od Španca, zbral je 242 točk več in bil za devet odstotkov bližje stoodstotnemu izkupičku točk, hkrati pa je bil po stotih dirkah že petkratni svetovni prvak v najvišjem razredu. Vendar pa ne smemo pozabiti, da so bile takrat sezone za nekaj dirk krajše. Koledar dirk je štel od 16 do 17 dirk, tako da je Italijan svojo stoto dirko v kraljevem razredu motociklizma odpeljal šele v svoji sedmi sezoni.

Marquez je trenutno vodilni v točkovanju letošnjega prvenstva, kar pomeni, da bo, če nadaljuje letošnjo formo, ob koncu slavil svoj peti naslov prvaka v razredu MotoGP, oziroma sedmega skupnega, pri tem pa bo leto dni mlajši od Rossija.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish