Marquez: Včasih najhitrejši ne zmaga

Avtor prispevka: , objavljeno 27. oktobra 2019 .

Marc Marquez je po dirki priznal, da je danes zmagal kljub temu, da ni bil najhitrejši dirkač na stezi. Kot je dejal je imel Maverick Vinales boljši ritem, zato je za zmago moral uporabiti svojo strategijo. Aktualni svetovi prvak je na dirkališču Phillip Islandu pršel do svoje 55-te zmage in tako sam na tretjem mestu večne lestvice, ob tem pa je postal najuspešnejši Hondin dirkač v zgodovini.

Do svoje pete zaporedne zmage in enajste v sezoni je prišel z napadom na zaviranju v prvem zavoju zadnjega kroga potem, ko je celotno drugo polovico dirke sledil Mavericku Vinalesu. Vinales je nato v desetem zavoju ob poizkusu prehitevanja padel ter tako Marquezu omogočil  prosto pod do zmage.

Vinales je bil sicer celoten vikend razred zase potem, ko je dominiral tako na prostih treningih kot kvalifikacijah.

“Maverick je bil skozi celoten vikend hitrejši. Na srečo gre za dirkališče kjer ima zavetrje velik pomen. Kljub temu, da je bil hitrejši sem zaradi zavetrja lahko ves čas ostal tik za njim. Ob koncu sem tako to izkoristil, moja edina priložnost je bila ob koncu ciljne ravnine. Včasih je tako, da najhitrejši ne zmaga in tako je bilo danes.”

“Ključen del dirke so bili tistih 5-6 krogov, ko je vozil čase okrog 1:29 in se poskušal oddaljiti. Vedel sem, da mu moram slediti, če želim ob koncu napasti. V zadnjem delu sem nato preučeval njegove linije, stanje pnevmatik in se pripravljal na napad.”

Kljub temu, da ni vedel za padec Vinalesa dokler ni prečkal ciljne črte je poudaril, da je imel pripravljen načrt za napad pred ciljem, če bi ga dirkač Yamahe v sprednjem delu prehitel.

“Potem, ko sem ga prehitel v začetku zadnjega kroga sem v srednjem delu želel čim bolj zapirati linijo. V desetem zavoju me je že dvakrat prehitel zato sem bil tam zelo pozoren. Nisem vedel, da je padel, toda tudi če bi me prehitel mislim, da bi še imel možnost tik pred ciljem.”

Marquez je tudi danes ubral enako strategijo kot v Misanu in na Tajskem, kjer je Quartararoja ugnal z napadom v zadnjem krogu.