Marquez v Phillip Islandu do pomembne zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 22. oktobra 2017 .

Marc Marquez je z zmago na VN Avstralije potrojil prednost v točkovanju svetovnega prvenstva pred Andreo Doviziosom, ki je dirko končal šele na trinajstem mestu. Drugi je bil po tesnem obračunu kar osmih dirkačev, ki se je odvijal skozi celo dirko, Valentino Rossi pred Maverickom Vinalesom ter Johannom Zarcom.

Peti je bil Cal Crutchlow, šesti Andrea Iannone, domačin Jack Miller, s poškodovano nogo, se je po nekaj krogih v vodstvu na koncu vendarle moral zadovoljiti s sedmim mestom. Osmo mesto je osvojil Alex Rins, zadnji mesti v najhitrejši deseterici pa sta osvojila dirkača KTM-a, Pol Espargaro in Bradley Smith.

Marquez je vseh 27 krogov dirke vozil potrpežljivo in se do zadnjih pet krogov boril z Rossijem, Zarcom, Vinalesom, Millerjem, ter Iannonejem, pet krogov pred koncem dirke pa je iz Hondinega motocikla iztisnil še malce več in se odpeljal proti zmagi. Španec se dve dirki pred koncem v točkovanju prvenstva nahaja v zavidljivem položaju, saj je do konca sezone na voljo še 50 točk za zmagi na obeh dirkah, sam pa ima 33 točk prednosti pred Doviziosom, za katerem je eden izmed najslabških dirkaških koncev tedna letošnje sezone. Italijan na Ducatiju je dirko začel s trinajstega mesta, potem pa je v drugem krogu zapeljal z idealne linije, padel na dvajseto mesto in se do konca dirke boril izven deseterice.

Gledalce je navdušil Avstralec Miller, ki se je po štartu prebil v vodstvo. Toda njegov pobeg ni trajal dolgo, saj sta ga po petih krogih dirkača na tovarniški Yamahi ujela. vinales je za trenutek prevzel vodstvo, nato pa je tega moral prepustiti moštvenemu kolegu Rossiju. Ta je v devetem krogu popustil pod pritiskom Zarcoja in naredil napako s katero je Francozu prepustil vodilno mesto. Zarco pa se je kmalu zanšel pod pritiskom Marqueza, a vodstvo je po prehitevanju Marqueza in Zarca znova prevzel Rossi.

11 krogov pred koncem je Zarco z agresivnim prehitevanjem Rossija potisnil na drugo mesto, izkušeni Italijan pa je krog kasneje vrnil uslugo.

10 krogov pred koncem dirke smo bili še vedno priča vlakcu osmih dirkačev, Vinales pa je krog kasneje prevzel vodstvo, medtem ko sta Rossi in Marquez v boju za drugo mesto rahlo trčila. V tem trenutku je Marquez še nekoliko pospešil in hitro nadoknadil izgubljen čas, ter že začel pritiskati na Vinalesa, katerega je v ovinku Honda tudi prehitel. Vinales je hitro izgubil še nekaj mest in se po agresivnem prehitevanju s strani Zarca znašel izven vodilne četverice.

Pet krogov pred koncem je “vlakec” osmih dirkačev začel razpadati, saj so se Marquez, Rossi in Zarco oddaljili zasledovalcem. Krog kasneje je Marquez s kvalifikacijskim krogom nabral nekaj prednosti, katero je nato do cilja le še povečeval ter na koncu zmagal z udobno prednostjo 1.7 sekunde.

Za njim se je odvil še zadnji obračun za drugo mesto, katerega je dobil Rossi pred Vinalesom. Dirkača Yamahe sta ciljno črto prečkala v razmaku 0.02 sekunde, Zarco na Yamahi pa je za njima zaostal še 0.1 sekunde več.

Kljub tretjemu mestu pa je Vinales zdaj tudi matematično ostal brez možnosti, da letos postane svetovni prvak, saj za Marquezom zaostaja ravno 50 točk. Četudi bi ob odstopu Marqueza zmagal na obeh preostalih dirkah, bi se s Špancem izenačil po številu točk, a aktualni svetovni prvak bi nasov ubralni zaradi večjega števila zmag v letošnji sezoni.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish