Marquez v mokri Argentini do novega najboljšega štartnega položaja

Avtor prispevka: , objavljeno 9. aprila 2017 .

Marc Marquez je s prednostjo 0.763 sekunde pred najbližjim zasledovalcem, Karlom Abrahamom, osvojil svoj 38. najboljši štartni položaj v razredu MotoGP, obenem pa je bil to že četrti zaporedni “pole position” v Argentini.

Drugo mesto Čeha Abrahama je bilo presenetljivo, še toliko bolj zaradi dejstva, da vozi Ducatijev motocikel iz sezone 2015.

Dirkači so v Argentini, po odpovedani kvalifikacijah v Katarju, odpeljali šele prve kvalifikacije letos, a tudi na stezi Termas de Rio Hondo je štrene mešal dež. Dirkači so prve kroge v dežju odpeljali na zadnjem prostem treningu ter na kvalifikacijah.

Kvalifikacijske skupine so bile več ali manj določene že v petek, kjer so se v boju za napredovanje v drugi del kvalifikacij znašli Valentino Rossi, Dani Pedrosa, Andrea Dovizioso ter Jorge Lorenzo. V hitrejšo kvalifikacijsko skupino sta se prebila Rossi in Pedrosa, Ducatijeva tovarniška dirkača pač ne. Rossi si je napredek v Q2 zagotovil v povsem zadnjem krogu, pred tem pa so mu komisarji krog, s katerim se je zavihtel na četrto mesto, brisali zaradi vožnje izven mej steze.

Doviziosu je kazalo, da bo on tisti, ki bo napredoval med najhitrejše dirkače, a mu v zadnjem poizkusu ni uspelo izboljšati časa, tako da je padel s prvega na tretje mesto, ko sta ga prehitela Pedrosa in Rossi. Slednji ga je ugnal za le 0.067 sekunde, dirko pa bo začel s trinajstega mesta, tri mesta pred moštvenim kolegom Lorenzom.

Rossi in Pedrosa sta v drugem delu izkoristila dejstvo, da sta pred tem že dodobra ocenila stanje na stezi in sta v drugem delu kvalifikacij zasedala mesta v prvi štartni vrsti, a šele za tem je aktualni svetovni prvak Marquez pokazal iz kakšnega testa je. Nekje na polovici zadnjega dela kvalifikacij je prevzel vodstvo z 1.059 sekunde prednosti, katero je Pedrosa sicer uspel razpoloviti na 0.437, Petrucci pa se je še nekoliko bolj približal z 0.337 sekunde zaostanka.

Steza je bila vse boljša, Marquez pa je pripravil odgovor tekmecem in s časom 1:47.512 postavil nedosegljiv mejnik, s katerim si je tudi zagotovil najboljši štartni položaj pred VN Argentine. Španec je bil sprva 1.396 sekunde pred vsemi, potem pa je Abraham poskrbel, da je končna prednost razpoloženega dirkača Honde znašala le 0.763 sekunde.

Zadnje mesto v prvi štartni vrsti si je zagotovil Cal Crutchlow, ki je za Abrahamom zaostal za le 0.003 sekunde.

Petrucci je bil na koncu četrti, za njim pa bo dirko začel Pedrosa, ki je za sabo zadržal oba dirkača Yamahe, Mavericka Vinalesa in Rossija, ki bosta dirko začela s šestega in sedmega mesta.

Foto: Honda