Marquez v dirki s časom: Vrnitev šampiona v Aragoniji?

Avtor prispevka: , objavljeno 4. septembra 2020 .

Marc Marquez je v začetku avgusta moral prestati še eno, nenačrtovano, operacijo zlomljene desne roke, katero so mu prvič operirali po padcu na dirki v Jerezu sredi julija.

Aktualni svetovni prvak razreda MotoGP se je morda julija prenaglil in se želel na motocikel vrniti prezgodaj, zato je ploščica v roki, ki naj bi fiksirala zlomljeno kost, počila in potrebna je bila še ena operacija. Dirkač Honde tokrat ni želel ponoviti napake in prehitro obremenjevati roke, zato se je odločil, da bo počival dva do tri mesece, odločitvi pa je botrovalo tudi nepričakovano počasnejše celjenje rane.

Honda je tako 22. avgusta sporočila, da se Marquez na stezo ne bo vrnil še vsaj dva meseca in čeprav so dirke v njegovi odsotnosti postregle z nepričakovanimi razpleti ter štirimi različnimi zmagovalci na petih dirkah, se predvsem navijači osemkratnega svetovnega prvaka sprašujejo, kdaj se bo njihov favorit vendarle vrnil.

Točnega datuma pri Hondi niso želeli razkriti, saj želijo svojemu dirkaču ponuditi dovolj časa, da se vrne, ko bo stoodstotno pripravljen. Možnosti za ubranitev naslova so praktično ničelne, toda na kocko se počasi postavlja sezona 2021. Honda že dolgo ni bila tako nekonkurenčna, kot letos v odsotnosti Marqueza. Čeprav bodo pogonski agregati moštev brez koncesij tudi prihodnjo sezono ostali nespremenjeni, se bo veliko več pozornosti v tovarnah posvečalo samemu okvirju in aerodinamiki motociklov.

Čeprav ima tovarniško moštvo Honde na stezi poleg poltovarniških dirkačev Cala Crutchlowa in Takaakija Nakagamija, tudi svoja dirkača, Alexa Marqueza in Stefana Bradla, jim krvavo primanjkuje podatkov za razvoj motocikla. Ta na zimskih testiranjih ni kazal najboljše forme, brez Marqueza pa je težko oceniti, ali je slaba forma japonskega proizvajalca posledica zgrešene smeri razvoja motocikla.

Zato bo za Marqueza in njegove upe za boj za naslov v prihodnji sezoni, še kako pomembno, da z vrnitvijo vendarle ne odlaša predolgo, saj tekmeci z vsakim dirkaškim koncem tedna zberejo ogromno podatkov, ki jih bodo uporabili za razvoj motociklov za prihodnjo sezono. Marquezov prvi rok za vrnitev, torej dva meseca od 22. avgusta, bo konec oktobra.

Španec bi morda lahko presenetil in se vrnil že na dirki v Franciji, ki bo sicer 11. oktobra, toda odlična priložnost za vrnitev bosta definitivno dirki v Aragoniji, kjer je bil Marquez vedno zelo močan. Na stezi Motorland je zmagal na zadnjih štirih izvedbah, skupno v razredu MotoGP pa petkrat. Aragonija, ena izmed zanj “najlažjih” stez, bi tako bila 18. oktobra že primerna za nastop po dvomesečnem počivanju, ko morda telesna forma, poleg poškodovane kosti, še ne bo povsem na vrhuncu, a tudi če izpusti prvo, bo 25. oktobra na istem dirkališču na sporedu še ena dirka, tej pa bodo sledile tri, ki niso najbolj naklonjene Marquezu in Hondi – dve v Valenciji ter zaključna dirka na Portugalskem, ki bo neznanka za vse dirkače in proizvajalce.

Dirki v Aragoniji sta torej zelo pomembni za Hondo in Marqueza, saj bo le tam lahko podal primerjavo z lanskim motociklom in smernice za nadaljnji razvoj, kar pa bo igralo pomembno vlogo v prihodnji sezoni. Letos namreč karavana MotoGP ne bo več testirala.

 

 

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish