Marquez tvegal preveč, Lorenzo slavil

Avtor prispevka: , objavljeno 28. septembra 2014 .

Slabo vreme v Alcanizu, je napovedovalo zanimivo dirkaško nedeljo. Po končani dirki razreda Moto 2, ki jo je dobil Maverick Vinales, se je nad stezo pokazalo sonce. Tako so dirkači v najelitnejšem razredu začenli dirko z gumami za suho stezo. Iz prve vrste sta se tako pognala oba dirkača Honde, ki sta bila tudi velika favorita na sami dirki, ter pozitivno presenečenje Ducatia Andrea Iannone.

Ianone je po nekaj uvodnih zavojih prišel celo v vodstvo, kjer pa ni ostal dolgo. Sploh pa so njegove možnosti za odlično uvrstitev izpuhtele v drugem krogu, kjer je zapeljal na moker robnik, nato pa svojega Ducatia ni uspel ukrotiti in ga je popolnoma raztreščil. Le krog kasneje se je podobno zgodilo tudi z zmagovalcem prejšnje dirke Valentinom Rossiem. Kazalo je, da je utrpel tudi poškodbo roke. Delavci ob stezi so ga odnesli na nosilih, kar ni obetalo dobrih novic, vendar pa so že sporočili, da so ga zaradi udarca v glavo obdržali zgolj na opazovanju. Tako so v borbi za zmago ostala dirkača Honde Marquez in Pedrosa, ter v zadnjem času vse boljši Jorge Lorenzo, ki je mimogrede samo dirko začel iz sedmega štartnega mesta.

V borbi za prvo mesto so se vsi trije dirkači nekajkrat izmenjali. Kazalo pa je, da ima pobudo vseeno najmlajši med vsemi Marc Marquez. Vseskozi se je obračal nazaj ter opazoval tekmeca kaj počneta. Nekajkrat pa sta z tesnimi prehitevanji poskrbela z moštvenim kolegom, da jim je v garaži zastal dih, saj je izgledalo, da si lahko le sama preprečita dvojno zmago, če bi ob njunih prehitevanjih prišlo do dotika ter posledično padca. Osem krogov pred koncem pa je na dirkališču začelo deževati. Nekateri dirkači iz ozadja so se že takoj odpravili v bokse na zamenjavo dirkalnika. Vodilna trojica pa je nadaljevala taktično bitko in ostala na dirkališču.

Štiri kroge pred koncem, se je Lorenzo vendarle odločil za zamenjavo dirkalnika, saj je bila steza na nekaterih delih že pošteno mokra, Marquez in Pedrosa pa sta nadaljevala po stezi. Vendar ne za dolgo. V tem času, ko je Lorenzo menjal svoj motocikel, je Pedrosa ob koncu ciljne ravnine padel in tako dal vedeti, da verjetno tudi Marquez ne bo zdržal še štiri kroge, ki so mu ostali do konca, do navidez že osvojene nove zmage. Tako se je podobno zgodilo tudi Marquezu, ki je v naslednjem krogu končal v pesku. V nadaljevanju sta tako oba dirkača Honde bila primorana zamenjati močno obdelana dirkalnika, ter dirko končati v ozadju. Na trinajstem in štirinajstem mestu. Lorenzo pa je tako prišel do lahke zmage. Na odru za zmagovalce, pa sta mu tako družbo delala še Aleix Espargaro in pa Cal Crutchlow.

Foto: MotoGP

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish