Marquez: Točkovna prednost pomembnejša od zmage

Avtor prispevka: , objavljeno 22. oktobra 2017 .

Marc Marquez je po zmagi na VN Avstralije povedal, da mu je bolj pomembno dejstvo, da ima dve dirki pred koncem sezone 33 točk prednosti, kot pa to, da je na dirki zmagal.

Potem ko je Marquez moral priznati premoč Andrei Doviziosu na prejšnji dirki, je Španec tokrat Italijanu v najbolj težavnem trenutku zadal močan udarec. Dirkač Honde je v Phillip Islandu zabeležil šesto letošnjo zmago, ker pa je Dovizioso uspel dirko končati šele na trinajstem mestu, je prednost aktualnega svetovnega prvaka z 11 točk narastla na 33, medtem pa je na naslednjih dveh dirkah na voljo le še 50 točk.

Pred dirko v Avstraliji je dejal, da je njegov cilj predvsem končati pred Dovijem, a je po prvih krogih dirke videl, da bo moral dirkati agresivno, če želi ostati pred veliko skupino dirkačev, ki mu je sledila.

“Dirka je bila neverjetna,” je dejal Španec. “Od začetka sem poskušal dobro ogreti gume in voziti mirno, toda že v drugem ali tretjem krogu sem po dotiku z Johannom Zarcom dojel, da bo dirka še težka. Za mano je vozila velika skupina, kot v razredu Moto3. Užival sem, hkrati pa sem sredi dirke videl, da moram biti bolj napadalen, sicer me bodo vsi prehiteli. Na trenutke je bilo zelo nevarno, toda tudi sam sem veliko prehiteval, še posebej na sredini dirke. Osem ali devet krogov pred koncem sem se odločil, da je prišel pravi trenutek, da napadem in si naberem prednost.

Zmaga je pomembna, toda še bolj sem vesel, da je prednost v točkovanju narastla na 33 točk. Prednost je zdaj velika, lahko bom malce zadihal in ocenil, kakšne možnosti imam, ter kje lahko lovimo višje uvrstitve. S takšno prednostjo je samozavest še nekoliko višja, vendar pa si ne smem privoščiti napake. Poskušal bom dobro načrtovati in organizirati ti dve zadnji dirki,” je pojasnil petkratni svetovni prvak.

Marquez je sredi dirke večkrat pogledal preko rame, kjer je iskal Doviziosa. Pred dirko so se z ekipo dogovorili, da ga o položaju njegovega tekmeca za naslov ne obveščajo, toda med dirko ga je premagala radovednost. “Pred dirko smo imeli sestanek, kjer so me vprašali, če želim med dirko vedeti, kje je Dovi,” je pojasnil. “Dejal sem, da mi je vseeno, toda sredi dirke sem se začel spraševati, kje je Dovi. Pogledal sem nazaj in ga poskušal poiskati. Ko sem bil v četrtem ovinku sem ga videl ovinek za mano. Ko sem videl to, sem se odločil za napad,” je še dodal.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish