Marquez: Točke v Silverstonu niso igrale vloge

Avtor prispevka: , objavljeno 27. avgusta 2018 .

Marc Marquez pravi, da njegova prednost v točkovanju svetovnega prvenstva ni igrala nikakršne vloge pri njegovem glasu za odpoved dirke v deževnem Silverstonu. Proga je bila v začetku leta na nekaj mestih obnovljena, asfaltna podlaga pa tako ni odvajala vode, ki se je nabirala na progi med močnim deževjem v nedeljo, ko naj bi potekala VN Velike Britanije, dvanajsta dirka letošnje sezone.

Dirka je bila odpovedana, potem ko je večina dirkačev na sestanku varnostne komisije glasovala proti izvedbi, izjema sta bila le Jack Miller ter Johann Zarco. Marquez, ki ima tako sedem dirk pred koncem še vedno 59 točk prednosti, je bil med dirkači, ki so bili proti izvedi dirke, toda aktualni prvak pravi, da se proti dirki ni opredelil zato, da bi ohranil prednost. “V takšnih pogojih lahko pridobiš veliko točk ali pa jih tudi izgubiš. Toda danes o tem nisem razmišljal, saj je bil dan zelo dolg. Vse skupaj se je vleklo od devete ure zjutraj, ko smo odpeljali jutranja ogrevanja in smo bili popolnoma osredotočeni na dirko.

To je bila težka odločitev za vse, saj je šlo za izredne pogoje. Skupaj smo sedeli za mizo na sestanku varnostne komisije. Vsi dirkači in odločili smo se, da ne bomo dirkali, saj je asfalt preveč nevaren. To smo videli že v soboto. Razočarani smo, saj smo želeli dirkati, toda na koncu je varnost na prvem mestu,” je dodal.

Na odločitev dirkačev je v veliki meri vplivala nesreča Tita Rabata na četrtem prostem treningu, ki je padel v globoki luži v ovinku Stowe, nato pa je vanj priletel še motocikel prav tako padlega Franca Morbidellija. Rabat jo je odnesel s trojnim zlomom desne noge.

Jorge Lorenzo, ki bi dirko začel z najboljšega startnega mesta, je dejal, da bi dirko lahko izpeljali, če bi voda s steze odtekala tako, kot je treba. “95 odstotkov dirkačev se je strinjalo, da ne dirkamo, kar je zelo pomembno. Nihče nas ni silil, da se odločimo drugače. Na normalnem asfaltu, s katerega voda dobro odteka, bi lahko dirko izpeljali povsem normalno, saj niti ni deževalo tako močno. Toda pri preplastitvi steze je prišlo do napake, tako da upam, da bodo to rešili za prihodnje dirke.”

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish