Marquez: Stopničke smo potrebovali, a v dežju ne pomenijo veliko

Avtor prispevka: , objavljeno 12. oktobra 2020 .

Alex Marquez je dejal, da so pri Hondi potrebovali zares potrebovali vzpodbudo v obliki vrhunskega rezultata, a hkrati njegove prve stopničke niso tako zelo pomembne, saj jih je dosegel v dežju.

Marquez je dramatično dirko, katero je začinil dež, v Le Mansu začel z 18. mesta in se na koncu prebil vse do drugega mesta. To so bile za mladega Španca prve stopničke v razredu MotoGP, hkrati pa tudi prve Hondine v letošnji sezoni. Mlajši brat aktualnega svetovnega prvaka Marca Marqueza je z vožnjo v dežju imel le malo izkušenj, saj je v petek na mokrem treningu opravil le malo krogov, nekaj kilometrov pa je odpeljal tudi lani novembra na testiranjih.

V dežju sta z MotoGP motocikli prvič dirkala tudi Fabio Quartararo in Joan Mir, oba pa sta v cilj pripeljala na devetem oziroma enajstem mestu, medtem ko se je zdelo, da Marquez v težkih pogojih celo uživa. Kljub temu pa Marquez pravi, da je bil morda celo bolj vesel drugega mesta na lanski dirki v Maleziji, s katerim je osvojil naslov svetovnega prvaka razreda Moto2.

“Ne čutim, da bi se dokazal, saj stopničke v dežju ne pomenijo veliko,” je povedal dirkač Honde, ki se je v točkovanju prvenstva zavihtel na štirinajsto mesto in ima le še 11 točk manj od Valentina Rossija.

“Toda tak rezultat ti da motivacije, upanja in samozavesti. Potrjuje, da sem se v pravem trenutku odločil za prestop v razred MotoGP in da delamo v pravi smeri. Zadnje stopničke sem dosegel lani v Maleziji. Takrat je bil občutek precej boljši, saj sem postal svetovni prvak. Kljub temu pa sem teh stopničk vesel, vendar pa je naša naloga zdaj, da jih dosežemo še na suhi stezi. To je pomembno, če želiš ostati v razredu MotoGP. Korak za korakom napredujemo, toda zdaj moramo posamezne delce sestaviti v celoto. Izboljšati se moramo na kvalifikacijah, sja je težko doseči dober rezultat, če dirko začneš z 18. mesta.

Vsekakor pa sem vesel tudi za moštvo, ki je potrebovalo tak rezultat. Vedno sem menil, da lahko dosežemo stopničke, po prejšnjih letošnjih dirkah pa sem videl, da je treba izkoristiti priložnosti, kakršna se je ponudila danes. Vedel sem, da se motor bolje obnaša v dežju, saj sem Marca gledal na kar nekaj dežnih dirkah, toda ostalo je bilo na nas.”

Marquezu je do prve zmage zmanjkalo 1.2 sekunde, kolikor je znašala končna prednost zmagovalca Danila Petruccija, ključno, da ni uspel pripraviti napada pa je bil poizkus prehitevanja Andree Doviziosa. “Bil sem za Crutchlowom, kjr sem izgubil nekaj sekund. Videl sem, da so se Ducatiju začeli med sabo prehitevati in zaostanek za njimi se je iz kroga v krog manjšal. Odločil sem se, da poizkusim, zato sem poskusil prehiteti Espargaroja, ki je bil precej hiter. Toda ključen čas sem izgubil ko sem poskušal prehiteti Dovija. Petrux je nabral preveč prednosti, zato sem se tri kroge pred koncem poskušal pomiriti in ne zapraviti rezultata s padcem. Če bi padel, si te dirke ne bi nihče zapomnil,” je še dodal Španec, ki se prihodnjo sezono seli k moštvu LCR Honda.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchSpanish