Marquez sezono okronal z rekordno 13. zmago

Avtor prispevka: , objavljeno 9. novembra 2014 .

Svetovni prvak Marc Marquez je dominantno leto v Valenciji zaključil s trinajsto zmago sezone, s katero je postavil nov mejnik v številu zmag v eni sezoni.

Dirko je najbolje začel Andrea Iannone, ki se je z drugega mesta izstrelil pred Valentina Rossija, Marquez pa se je s petega mesta prebil na tretje.

Stezo je začel močiti rahel dež, ki je Iannoneju pomagal povečati prednost na skoraj dve sekundi, Rossi pa je bežal Marquezu in Pedrosi. V dežju se ni znašel Jorge Lorenzo, ki je v kratkem nalivu padel na sedmo mesto.

Ko je dež pojenjal, so se vodilni trije vozili eden za drugim, trojici pa je na četrtem mestu sledil Pedrosa, medtem pa se je Lorenzo povzpel do petega mesta.

Maruqez je gladko opravil z Rossijem v devetem krogu, vodilnega Iannoneja pa je obšel krog kasneje. Sprva je po prehitevanju napravil manjšo napako, s katero je Iannone pridobil izgubljeno mesto, toda Španec je vodstvo prevzel nekaj ovinkov kasneje.

Rossi je kmalu začel ogrožati Iannoneja, ki se je sicer krčevito branil, a na koncu moral popustiti, krog kasneje pa ga je prehitel še Pedrosa.

Maruqez je vodil s sekundo prednosti pred Rossijem, kateremu je tesno sledil Pedrosa, Lorenzo pa je opravil z Iannonejem.

V 17. krogu je začelo znova deževati in vodilni dirkači so nekoliko upočasnili vožnjo. Lorenzo ter Iannone sta jih poskušala prelisičiti z menjavo motorjev, kar pa se jima naposled ni obneslo. Vsi ostali dirkači so ostali na motorjih z gumami za suho stezo, kar se je izkazalo za pravilno potezo, saj je dež kmalu pojenjal in Lorenzo je vozil okrog deset sekund počasneje na krog od vodilnih. Pet krogov pred koncem je Španec spoznal, da se dirke ne da več rešiti in je zapeljal v bokse, ter predčasno zaključil letošnjo sezono.

Maruqez je po dežju zopet pobegnil Rossiju ter čez ciljno črto pripeljal s tremi sekundami prednosti pred njim. Pedrosa, ki je med nalivom vozil nekoliko previdneje, je v cilj pripeljal z desetimi sekundami zaostanka.

Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow sta se udarila za četrto mesto, zmagovalec Ducatijevega dvoboja pa je bil slednji.

Šesti je bil Pol Espargaro, Stefan Bradl, Michele Pirro in Scott Redding pa so zaključili deseterico.

SlovenianEnglishItalianGermanFrenchCroatianBosnianSerbianCzechDutchPortugueseRussianSpanish