Marquez se spogleduje s prestopom v F1

Avtor prispevka: , objavljeno 6. junija 2018 .

Marc Marquez je po prvih krogih z dirkalnikom Formule ena dejal, da bo v roku nekaj let resno začel razmišljati o prestopu v svetovno prvenstvo na štirih kolesih, pri Red Bullu pa so mu že odprli vrata, če se odloči za ta korak.

Aktualni svetovni prvak razreda MotoGP je na avstrijskem Red Bull Ringu z moštvenim kolegom Danijem Pedroso in svetovnim prvakom v motokrosu, Antoniem Cairolijem, opravil testno vožnjo, katero je pripravil Red Bull, proizvajalec energijskih pijač, lastnik steze v Spielbergu, ter lastnik dveh ekip v formuli ena. Odpeljal je 43 krogov in navdušil nekdanjega dirkača F1, Marka Webbra, ki mu je med testiranjem dajal nasvete, ob koncu dneva pa je dirkač Honde dejal: “V prihodnjih letih bom ostal osredotočen na MotoGP, saj sem del fantastičnega moštva in polno motiviran. Kdo ve, morda pa bom o prestopu v F1 resno razmislil v naslednjih letih. Vedno sem sanjal, da bom vozil najhitrejše avtomobile na svetu. vožnja dirkalnika je bila neverjetna izkušnja in zagotovo poseben dosežek v moji karieri.

F1 se od MotoGP močno razlikuje. Največji izziv je omejena vidljivost, poleg tega pa si precej bolj utesnjen v kabini dirkalnika. Zavorne točke so povsem drugačne, dirkalnik pa ima veliko podtlaka, zaradi česar je zabavno voziti po stezi z veliko ovinki.”

Pri Red Bullu pa menijo, da bi Marquez lahko uspešno prestopil v Formulo ena, če bi to želel. “Marc je prve kroge odpeljal v minuti 21 sekund, nato se je hitro izboljšal do 1:14,” je pojasnil svetovalec moštva Red Bull, Helmut Marko. “Izjemen je v MotoGP in kot kaže je tak tudi v formuli 1. Vesel sem, da se je tako hitro privadil dirkalnika. Načrtovali smo počasnejši program, toda bil sem prepričan, da Marc zmore več in to je tudi potrdil.”

Marko je dejal, da bi lahko Marc sedel v enega izmed njihovih dirkalnikov v sezoni 2021, saj mu pogodba s Hondo poteče ob koncu sezone 2020. Pogoj je seveda, če bi se izkazal, da je dovolj dober in če bi ga to zanimalo. Po mnenju nekdanjega dirkača je prvi pogoj že izpolnil. “Mislim, da je pokazal napredek, s katerim bi uspešno vozil vsaj sredi vrstnega reda F1. Taka hitrost v tako kratkem času kaže kako nadarjen je. V prihodnjih letih bo v MotoGP podrl še veliko rekordov. Zatem pa bo morda Formula 1 zares postala ena izmed njegovih resnih možnosti.”

Do zdaj je v zgodovini dirkanja le enemu človeku, Johnu Surteesu uspelo osvojiti naslov svetovnega prvaka v motociklizmu in na štirih kolesih, Marko pa je prepričan, da ima Marc prav tak poseben talent, kot John. “Do zdaj je le peščica izrednih talentov uspešno nastopala v obeh serijah. Marc ima vse, kar potrebuje. Zagotovo tokrat ni zadnjič sedel v dirkalniku Formule 1.”

Če želiš, nam lahko prek PayPala hitro in varno nameniš donacijo. Vsak prispevek nam pomaga, vaša ekipa Svet hitrosti!

Donirate lahko na tej povezavi ->Doniraj